štvrtok 30. mája 2013

Ovocný koláč.


Rebarboru sa mi zatiaľ podarilo tento rok kúpiť len jediný krát. Ale bola to láska na prvý pohľad :-)
Preto teraz túžobne očakávam, kedy zasa dorazí na tržnicu, aby som si mohla urobiť džem na teplé a chutné zimné večere...

čo treba:
na cesto:
300g hladkej múky
100g rozpusteného masla
100 ml mlieka
70g práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
1 žĺtko

na náplň:
2 vaničky tvarohu
2 vajíčka
ovocie podľa chuti- u mňa to bola zmes ribízu, čučoriedok, čiernych malín a rebarbory

Maslo som nechala rozpustiť vo vodnom kúpeli. Pridala som práškový cukor a poriadne som ho v masle rozmiešala. Vznikla taká jemná maslová kašička.
Múku som preosiala s práškom do pečiva. Pridala som vanilkový cukor, žĺtko a maslovú kašičku a vypracovala hladké cesto. Cesto malo formu hladkého lineckého/maslového cesta. (Najskôr som zneistela, či narastie, ale počas pečenia v rúre krásne vybehlo.) Cestom som vyložila vymastený plech.
Tvaroh som zmiešala s vajíčkami a vyliala na cesto do plechu. Nakoniec som pridala na kúsky pokrájané ovocie. Rebarboru som krájala na naozaj malé kúsky, aby sa mi pri prečení stihla upiecť. Ovocie som trochu viac vtlačila do tvarohu, aby zbytočne nevytŕčalo.
V pôvodnom recepte sa píše, že sa má dať navrch posýpka, ale ja som koláč posypala len domácim škoricovým cukrom (preto ta hnedkastá farba navrchu). 
Pri 170 stupňoch som nechala koláč piecť cca 30 minút.




Receptík som našla na webe, na blogu Skinny girl. A áno, môj ma trošku inú podobizeň, ako jej :-)
Ide leto, sezóna v plnom prúde. Na ktoré ovocie sa tešíte najviac?
 

2 komentáre:

  1. jej,Zuzka..tak toto zajtra vyskusam :) vcera som dostala veeeela ribezli,a takto ich paradne zuzitkujem :) dakujem za tip :)

    OdpovedaťOdstrániť