Po kratšej odmlke sa hlásim späť. Boli sme na dámskej jazde v Paríži a páčilo sa nám tam tak veľmi, až som z toho ochorela. Nebola energia ani na vstávanie z postele, nie to ešte na varenie. Tá moja domácnosť preto aj tak vyzerala.
Ale nič to, sily sa vracajú a s nimi prichádza aj tento nový recept. Pre mňa je veľmi kontroverzný. Dala som doň zmes aromatických surovín, pri ktorých som mala miestami pocit, že sa mi doma na panvici a neskôr v rúre pobijú. Oni sa vlastne aj pobili, ale do niečoho tak fenomenálneho, že sa tomu miestami ani nedá veriť. Aby teda bolo jasné, hovorím o cibuláku.
K týmto slaným koláčom som sa vždy správala s dešpektom. Veď prečo aj nie. Čo mi môže cibuľa ponúknuť. A to bola chyba!
Nevadí, človek je tvor omylný a najlepšie je sa učiť na vlastných chybách. A najlepšie na takých, ktoré nám potom krásne zachutia...
jedno lístkové cesto
4 cibule
1 polievková lyžica hnedého cukru
2 polievkové lyžice tmavého balsamica
soľ, korenie
podľa chuti syr s vonkajšou plesňou, ja som použila Brie
podľa chuti syr s vnútornou plesňou, ja som použila zlatú Nivu
Najskôr tá uplakaná časť. Bolí a štípe to, ale z vlastnej skúsenosti viem, že to prejde. (a stojí to za to).
Cibule som ošúpala, nakrájala a na oleji som ich 10 minút nechala opekať.
Takto vyzerali cibule na začiatku.
A takto po 10 minútach. Zatiaľ teda žiadna sláva.
Pridala som balsamico, hnedý cukor, trošku soli a korenie a nechala som toto všetko spolu pracovať 30 minút. Občas som zmes premiešala, aby sa cibuľka počas karamelizovania nepripekala.
Plát lístkového cesta som rozkrojila na 3 časti. Vidličkou som cesto popichala, aby počas pečenia mohlo dýchať. Na tieto tri časti som rozdelila cibuľkovú zmes a poukladala som na vrch plátky Brie a porozhadzovala kúsky Nivy.
Koláč som nechala piecť v rozohriatej rúre na 190 stupňov cca 25 minút, kým okraje koláčov krásne nezhnedli. A viem, nemá sa to, ale horúci je najlepší.
No a samozrejme, toto všetko a ešte viac nájdete na
Pintereste
Instagrame (zuzana321)
Instagrame (zuzana321)
a google+
Nakoniec pár z Paríža.
Týmto sme výlet rozbehli. Croque monsieur- žiadna veda, zapečený chlieb so šunkou a ementálom. Aj v tomto prípade platí tvrdý patriotizmus, a tento vynález je IBA francúzsky.
TOTO sme mali asi dva kroky od hotela. Odolaj!
Ako správna turistka, aj ja som musela chytiť pyramídu v Louvre.
Moje milované Museé d´Orsay. Impresionistické múzeum.
No a nech sa páči, slávna kráska Paríža.
Viem, nemalo by sa starej dáme pozerať po sukňu, ale nedalo mi to.
Išli sme z múzea a našli sme toto. Pánko nemal chybu. Každej jednej makrónke dal ešte aj svoje vlastné meno. U mňa vyhral Jean- Paul so slaným karamelom. Tie malinké volal Macaviar.
Bazilika Sacré Coeur.
Pred víťazným oblúkom. Upriamujem pozornosť na tú bielu tašku v mojej ruke. Kniha od Rachel Khoo!!!
Na návšteve v Lindt kaviarni-cukrárni. U mňa na stole francúzska pochúťka Opera, u sestry v pozadí Brownie. Priatelia, milujem sladké, ale toto bolo aj na mňa príliš.
Viac fotiek nájdete na facebook profila môjho blogu. Vidíme sa čoskoro.
Nakoniec pár z Paríža.
Týmto sme výlet rozbehli. Croque monsieur- žiadna veda, zapečený chlieb so šunkou a ementálom. Aj v tomto prípade platí tvrdý patriotizmus, a tento vynález je IBA francúzsky.
TOTO sme mali asi dva kroky od hotela. Odolaj!
Ako správna turistka, aj ja som musela chytiť pyramídu v Louvre.
Moje milované Museé d´Orsay. Impresionistické múzeum.
No a nech sa páči, slávna kráska Paríža.
Viem, nemalo by sa starej dáme pozerať po sukňu, ale nedalo mi to.
Išli sme z múzea a našli sme toto. Pánko nemal chybu. Každej jednej makrónke dal ešte aj svoje vlastné meno. U mňa vyhral Jean- Paul so slaným karamelom. Tie malinké volal Macaviar.
Bazilika Sacré Coeur.
Pred víťazným oblúkom. Upriamujem pozornosť na tú bielu tašku v mojej ruke. Kniha od Rachel Khoo!!!
Na návšteve v Lindt kaviarni-cukrárni. U mňa na stole francúzska pochúťka Opera, u sestry v pozadí Brownie. Priatelia, milujem sladké, ale toto bolo aj na mňa príliš.
Viac fotiek nájdete na facebook profila môjho blogu. Vidíme sa čoskoro.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára