pondelok 9. marca 2015

Foodblogerské stretnutie.

Foodblogeri plesali!!!!
No dobre, nemali sme róby, netancovali sme a nepili sme do rána bieleho. ALE stretli sme sa na miestne nám veľmi príjemnom, dobre sme sa najedli, porozprávali sa, spoznali nové tváre. Mám veľmi rada tieto stretnutia, aj keď viac vidím výtvory na foodblogoch, keď sa takto stretneme naživo, mám pocit, že sa so všetkými poznám sto rokov, a to asi z jediného dôvodu. Spája nás vášeň a láska k dobrému jedlu...




Účastníci zájazdu:
ja :-)
organizátor podujatia Monika z Lapetit
Martinka z Maťa pečie
Dano z Varič Daniel
Andrejka z Na háji
Zuzka z Láska na tanieri
Ela z tureckej kuchyne
Dominika a Maťa z Foodlovera
a nakoniec tím zo školy varenia Chefparade

Na začiatok sme sa posilnili zeleným smoothie. Mne veľmi dobre padol, večer predtým sme boli na koncerte, a mojim uškriekaným hlasivkám zelená veľmi pomohla.

Postupne sme sa všetci zhromaždili na dohodnutú hodinu, decentne sa postavili do hlúčiku, navzájom sa predstavili a stručne si povedali, kto čo varí, čomu sa v kuchyni najviac venuje. Pre mňa osobne majú tieto stretnutia veľkú silu a pozitívnu energiu, konečne si vie človek priradiť tváre k web stránkam.

Po základnej predstavovačke sme mali malé predstavenie. Skúsenosťami opradený kuchár Milan nám urobil malú exhibíciu RAW "varením", resp. prípravou jedál. Urobil nám raw cuketové špagety s vegánskym parmezánom. 
Ako, ruku na srdce. Povedala som si aj ja, že začnem zdravšie žiť, ale až RAW asi nedávam. Ako skúsenosť to bolo úžasné, vidieť prípravu takéhoto jedla naživo, ale na mňa to bolo jednoducho studené. Bolo to veľmi chutné, ale studené.





Aby sme tam teda len tak nesedeli a nič nerobili, tak nejak intuitívne sme sa rozdelili k pracovným pultom a varili sme z mystery boxu.



Pripravovali sme polievku, hlavné jedlo a dezert.

Tu sa už nebezpečne pripravuje losos a k nemu omáčka.

Dano vo víre varenia. Vyhral cenu za najlepšie opečený losos.

Decentné sledovanie ostatných pultíkov

S Martinkou máme už tradíciu, z každého stretnutia musí byť jedna fotková ;-)

Môj dream tím :-)
 No a čo sme vlastne varili? Nech sa páči prehľad a podrobný postup.

Exotická polievka z červenej repy a kokosového mlieka


 1 veľká cibuľa, očistiť, nakrájať
900g červenej repy, ošúpať a nakrájať na kocky
4cm zázvor, ošúpať a nakrájať na kocky
800 – 900 ml zeleninového vývaru
400ml kokosového mlieka
1 limetka ( šťava )
Olej
Soľ, mleté čierne korenie
Rímska rasca
Chilli ( variabilné )
Kokosové mlieko - na ozdobu
Chipsy z kokosu – na ozdobu
Čerstvá petržlenová vňať – na ozdobu
Orestujeme cibuľu, pridáme červenú repu, zázvor, spolu restujeme. Zalejeme vývarom, dochutíme koreninami, zalejeme kokosovým mliekom a dusíme na nízkej teplote pokiaľ nie je repa mäkká. Polievku vymixujeme ponorným mixérom, pridáme šťavu limetky, prípadne ešte dochutíme. Kokosové lupienky si opražíme na panvici. Podávame preliate kokosovým mliekom, kokosovými chipsami a zelenou bylinkou.

Grilovaná ryba na šalotkovej omáčke so špenátom, „Beurre rouge“ redukciou a fritovaným zelerom 


600g filety z ryby (môže byť losos, zubáč ap. – hlavne filetovaná ryba bez kostí)
Šťava z citróna, soľ, mleté korenie, trocha múky, muškátový orech
80g masla
400g špenátu (mrazený alebo čerstvý)
Šalotková omáčka 
200g šalotky alebo cibule – nasekanej na drobno
0,1dcl bieleho vína
0,2dcl vývaru
0,2dcl sladkej smotany
Soľ, mleté čierne korenie
Fritovaný zeler
100g zeleru, nakrájaného na tenké pásiky ( julienne )
Olej na fritovanie
Beurre rouge redukcia
0,25dcl červeného vína
100g šalotky
100g studeného masla na kocky
Malá lyžička medu
Soľ, mleté čierne korenie
Kožu na rybe narežeme, pokvapkáme citrónom, osolíme a okoreníme. Kožu jemne vtlačíme do múky. Na troche masla ohrejeme špenát, osolíme ho, okoreníme a dochutíme muškátom. Necháme na teple. Opečieme na masle šalotku, zalejeme ho vínom a necháme tekutinu zredukovať. Potom pridáme vývar a šľahačku a varíme pokiaľ sa nám omáčka nezahustí. Osolíme ju a okoreníme. Nakrájaný zeler na drobné, tenké pásiky fritujeme v rozpálenom oleji do hneda. Odmastíme na papieri a jemne osolíme. Zo šalotky, červeného vína, masla, a korenín si pripravíme hustú redukciu. Ako prílohu podávame varené petržlenové zemiaky.

Makový Mousse s ragú z lesného ovocia


250ml mlieka
100g mletého maku
60g rumu
2 vajcia + 1 žĺtko
100g hnedého cukru
240g bielej čokolády
6 plátkov napučenej želatíny
500g našľahanej šľahačky
Mlieko privedieme do varu a zmiešame s makom a rumom, tekutinu zredukujeme na ½ obsahu. Takto pripravenú zmes necháme vychladnúť. Vajcia, žĺtko a cukor vymiešame v krém. Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke a zmiešame s napučanou želatínou. Čokoládu zmiešame s vajcami, ušľaháme šľahačku a všetky ingrediencie zmiešame spolu. Necháme zachladiť (4hod)

Priznávam, dezert sa nám nie veľmi podaril, ale aspoň sme ho mohli vtipne nadekorovať. Tak ako všetky ostatné jedlá. Keď sme všetci dovarili, odborná porota zasadla a zhodnotila, ktorý tím sa aspoň trochu priblížil k Milanovým pokrmom. Ten totiž bol multitask- okrem toho, že nás všetkých po očku sledoval a viedol, sám pripravil všetky jedlá.
Nakoniec vyhral druhý tím- Monika z Lapetit a Dominika s Maťou z Foodlovera.

Okrem môjho prehľadu, nájdete aj článok zo stretnutia od Andrejky na háji, alebo priamo na Facebook profile Chefparade ďalšie fotky z akcie.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára