Náročný víkend máme za sebou. Okrem druhej adventnej nedele tu bol aj Mikuláš! Neviem ako vy, ale vyzerá to tak, že ja som tento rok náramne poslúchala, Pokiaľ je to predvoj Ježiška, tak sa mám už teraz na čo tešiť :-)
No a kým ten Ježiško k nám dorazí, môžete si čas spríjemniť v kuchyni. Napríklad prípravou tejto parádnej prekladanej briošky...
pripravte si:
1 balenie sušeného droždia
30g hnedého cukru
80ml vlažného mlieka
465g hladkej múky
2 kávové lyžičky vanilkového extraktu
2 kávové lyžičky perníkového korenia
2 hrste hrozienok
175g rozpusteného vychladnutého masla
2 celé vajíčka
čerstvý smotanový syr
šťava z cca 1/3 citróna
cca 3 čajové lyžičky práškového cukru
Ako prvé si pripravte kvások. Do vlažného mlieka a 1 čajovej lyžičky cukru si vysypte sušené droždie a na teplom mieste, napr. na radiatore, nechajte droždie cca 10 minút pracovať.
Medzitým si do misy robota pripravte všetky sypké suroviny. Cukor, múku, korenie a hrozienka.
Do múčnej zmesi pridajte hotový kvások, vanilkový extrakt, maslo a nechajte spracovať do zmesi pripomínajúcej drobenku.
Postupne pridajte po jednom vajíčku a nechajte riadne spracovať na cesto cca 10 minút. Hotové cesto spracujte do bochníka, pomúčte a pod utierkou na teplom mieste, napr. v perinách, nechajte kysnúť 1 celú hodinu.
Takto vykysnuté cesto vyvaľkajte na hrúbku cca 5 milimetrov a narežte na 5 približne rovnakých pásov.
Každý pás potrite troškou rozpusteného masla a posypte cukrom. Pásy naskladajte na seba a rozkrojte na 6 častí.
Takto pripravené kôpky naskladajte do vymastenej dlhšej formy biskupského chlebíčku, prikryte utierkou a vráťte na teplé miesto do perín. Nechajte kysnúť ďalšiu hodinu.
Pri 175 stupňoch nechajte piecť do zlatohneda. Po vybratí rúry nechajte briošku vychladnúť vo forme asi 30 minút, preložte na mriežku a tam ju nechajte vychladnúť úplne.
Na krém si zmiešajte v miske syr, cukor a šťavu z citróna a potrite ním koláč.
Toto všetko a ešte viac nájdete na:
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára