Slané koláče sú pre mňa absolútnou jednotkou v kuchyni. A ideálne v sobotu. Neviem prečo, ale soboty mám tak nejak nalinkované, že sú to také tie pracovné upratovacie dni, a preto aj v kuchyni treba niečo k danej tematike. Milujem na sobotu cestoviny na tisíc spôsobov a slané koláče.
U mňa na blogu ste ich mohli vidieť už viac. Dnes vám sem pridávam recept na tento so zemiakmi a špenátom. A keďže sa nám závratnou rýchlosťou blíži víkend, nech sa páči, posúvam inšpiráciu na sobotné varenie...
pripravte si:
1, 5 hrnčeka hladkej múky
4 polievkové lyžice masla
2 polievkové lyžice bravčovej masti
1/2 čajovej lyžičky soli
1/2 čajovej lyžičky hnedého cukru
hrsť špenátu
150g zemiakov (hmotnosť bez šupky)
100ml sladkej smotany
jarná cibuľka
50g slaniny
50g šunky
4 celé vajíčka
100g bieleho jogurtu
soľ, korenie, mletá červená paprika
Múku, maslo, masť, soľ a cukor si vypracujte na hladké cesto a nechajte v chlade oddychovať aspoň 1 celú hodinu.
Zemiaky pokrájajte na tenšie plátky, zalejte horúcou smotanou a nechajte vychladnúť.
Na panvici na troche oleja opečte pokrájanú jarnú cibuľku a slaninu pokrájanú na kocky. Nechajte spolu opekať 10 minút.
Pridajte pokrájanú šunku a chvíľu opekajte. Pridajte špenát a nechajte spariť. Odstavte z ohňa.
Odležané cesto vyvaľkajte do formy na pečenie a pri 175 stupňoch nechajte predpiecť 10 minút.
V miske rozšľahajte jogurt s vajíčkami, soľou, korením a mletou červenou paprikou. Túto zmes nalejte k zemiakom.
A teraz vrstvenie. Na predpečený korpus nasypte šunkovo-slaninovo-špenátovú zmes. Na túto zmes vylejte zemiaky spolu s jogurtovou "polevou".
Pri 175 stupňoch nechajte koláč piecť do krásnohneda cca 20-25 minút.
My sme si koláč rozdelili. V sobotu sme ho mali iba takto, ako "pracovnú verziu" a v nedeľu sme ho mali ako prílohu k steakom. Obe varianty sú mňamka.
Ak si želáte dostať na mail informáciu o novom videu alebo príspevku na blog, napíšte mi sem dole do komentára svoju emailovú adresu, rada sa vám vždy ozvem s novým príspevkom.
a google+
vyzerá to dobre!
OdpovedaťOdstrániť