nedeľa 21. septembra 2014

Krémový koláč s jablkami.

Jabĺk máme plnú chladničku, rodičia nás zásobujú a my s radosťou prijímame a spracovávame. Cez leto sme si kúpili lis na ovocie a zeleniu, takže väčšina skončí vo forme čerstvej šťavy na raňajky. Ak niektoré zachránim, tak končia v koláči. Ako napríklad v tomto. Trochu sa tvári ako fejk čískejk, ale len na začiatku, jablká tam predsa len hrajú prím...


čo treba:
na základ cesta:
225g hladkej múky
80g hnedého cukru
180g mäkkého masla
3 jablká, pokrájané na kocky
mletá škorica
na krém:
200g krémového syra typu Philadephia (ja používam Linessu z Lidla)
100g kyslej smotany
90g syru typu Lučina (ja používam Pastvinku z Lidla)
130g hnedého cukru
4 celé vajcia
na posýpku:
110g hnedého cukru
80g hladkej múky
cca 100g ovsených vločiek
70g mäkkého masla


Na začiatok "podlaha" koláča.
Zmiešala som spolu múku, cukor a maslo do zmesi podobajúcej sa posýpke, rozložila som ju do vymastenej tortovej formy o priemere 26 cm a riadne som ju utlačila na dno. Pri 180 stupňoch som základ nechala piecť 15 minút.




Pripravila som krém.
Všetky suroviny okrem vajíčok som ručným mixérom spolu vymiešala a postupne som pridávala po jednom vajíčku. Krém som vyliala na teplý základ koláča a posypala jablkami. Koláč som dala späť do rúry a nechala ho piecť ďalších 15 minút.




Tento čas som využila na prípravu posýpky- všetky suroviny som prstami v miske mrvila dovtedy, kým sa mi postupne nevytvorili malé hrudky.



Po 15 minútach som na koláč nasypala posýpku a znížila som teplotu v rúre na 160 stupňov a nechala som koláč dopiecť cca hodinu.



Koláč som pred krájaním nechala úplne vychladnúť. No a ako to už u mňa býva, toto bol jeden z raňajkových. Paradoxne, keď môžem cez víkend dlhšie spať, tak ja som už od šiestej hore. Tak ho aspoň využívam prakticky a robím manželovi koláč na raňajky.

Toto všetko a ešte viac nájdete na
google+ 






2 komentáre: