nedeľa 31. mája 2015

Jahodová nepečená torta.

Túto tortu alebo nepečený dezert, ak chcete, som robila minulý týždeň, keď sme šli na návštevu. Prepožičala som si aj záhradu, kde som narýchlo urobila pár krásnych sviežich zelených fotiek a potom sme už len jedli a oddychovali vonku na terase...

+na konci článku nájdete aj videoblog o nákupnom košíku za mesiac máj...

utorok 26. mája 2015

Koláč s jablkovou plnkou.

Ponorili sme sa do nového pracovného týždňa. A tak ako je isté, že príde víkend, tak je isté, že tu mám pre vás ďalší koláč z radu "týždňoviek", t.j. koláč, ktorý v pohode zvládnete aj cez týždeň, navyše s riadnym videopostupom, ako koláč krok za krokom pripraviť...



štvrtok 21. mája 2015

Darček na máj.

Tak, pomaly sa blížime do finále v rámci mesiaca máj, preto je tu čas na ďalší darček pre vás.

Mám tu pre vás kuchársku knihu, vanilkový lusk, silikónové formičky na tartletky a farebné zdobítka na krémové koláčiky.


Získať ho je jednoduché. Stačí:
- aby si bol/bola fanúšikom facebook stránky blogu (odkaz nájdeš tu)
- zdieľať tento článok k sebe na facebook stránku.

Balíček posielam v rámci SR a ČR. Obdarovaného/obdarovanú zverejním tu v utorok 26.5.

Darček posielam pani Márií, kontaktujem Vás na facebooku cez správu (pozrite priečinok Iné).
Ostatným ďakujem, že ste sa zapojili, nezúfajte, o mesiac budem darčekovať znovu.


utorok 19. mája 2015

Mrkvová bábovka.

Tak, rozširujem svoju zbierku bábovkových receptov o ďalší kúsok- tentokrát o mrkvovú so sirupom z agáve. Určite vyskúšajte, je to veľmi šikovný a rýchly recept, pokiaľ máte chuť na nejaký ten pamlsok aj počas týždňa. Podrobnejší postup nájdete aj na mojom videu, ktoré som pripravila k tomuto receptu...



pondelok 18. mája 2015

Pečené morčacie stehno.

Morčacie mäso je jedno z mojich najobľúbenejších, najmä stehno. Jeden recept na jeho prípravu som už s vami zdieľala. Bolo to pomaličky pečené mäsko v chutnej sladkej marináde.

Tento recept je opakom, za hodinku bolo jedlo pripravené. Originál receptu je od Lidlovcov...



utorok 12. mája 2015

Jednoduché mafiny s pomarančovým prelivom.

Škoda, že som na tieto mafiny úplne zabudla, mala som ich vytiahnuť, keď bola sezóna krvavých pomarančov. Ale nič to, preliv môžete urobiť aj s "klasikou" oranžovými pomarančmi, na ich lepkavosti to ani trochu neuberie...


nedeľa 10. mája 2015

sobota 9. mája 2015

Citrónový koláč so snehovou čapicou.

Ponachádzala som v archíve ešte pár úžasných receptov, s ktorými sa chcem s vami postupne podeliť a toto je jeden z nich. Je o trošičku náročnejší, na aké som zvyknutá, ale stojí to za to.
Nechajte sa inšpirovať na zajtrajší deň matiek a pripravte tej svojej trebárs niečo takéto...

piatok 8. mája 2015

Losos pečený v listovom ceste.

Určite poznáte hovädzí wellington. Taká vysoká škola varenia-pečenia. Na to ešte nemám odvahu a pokaziť jedlo práve nemám chuť, predsa len, škoda tej hovädziny.

Ako jednoduchá náhrada však môže poslúžiť táto rybacia verzia...


štvrtok 7. mája 2015

Perník s marhuľovým džemom.

Aj na základe článku od Viktora na delikatesách som začala tiež sumarizovať.

Už veľmi dlho som rozmýšľala na tým, že skúsim aj hovorené slovo, ale stále bolo akosi jednoduchšie to odsúvať, nenájsť si čas, uprednostniť iné veci. Až po prečítaní Viktorových slov a vzhliadnutí pár videí na youtube som si povedala, že proste treba sa posunúť o kúsok ďalej, treba vystúpiť z komfortnej zóny a urobiť zasa niečo pre seba.
A tak isto pre vás, moji milí, ktorí navštevujete môj blog a dávate si tú námahu, že klikáte, čítate, keď je darovačka, zdieľate, lajkujete.

Takže áno, ak ste ešte nevideli, dávam do pľacu môj prvý videoblog...



nedeľa 3. mája 2015

Varenie v jednom hrnci. Kura dusené na rýži.

Som veľkým fanúšikom varenia v jednom hrnci. Všetky tie chute, ktoré sa vedia vďaka tomu krásne spoznávať, prepojiť a prevoňať celé jedlo. Nenamáhala som sa tu s vážením surovín- všetko som dávala od oka a podľa toho, na čo sme mali aktuálne chuť. Navyše toto jednohrncové varenie má obrovskú výhodu- šetríte čas a nemusíte toľko riadu umývať...



pondelok 27. apríla 2015

Kuracie kúsky pečené na kari.

Vo vydávaní receptov na mäso úspešne pokračujem. Štandardná dráma cez víkend bola zažehnaná týmto receptom, upraveným podľa mňa z kuchyne Lidla na Ihnačákove kari.

Pár základných surovín som upravila/doplnila/vymazala a vznikol jednoduchý nenáročný obed, ktorý uspokojil všetky naše chuťové bunky...


sobota 25. apríla 2015

Králik na cibuľke.

Pôvodne som mala zámer, urobiť tento recept s kuraťom, nevedela som zohnať pekné porcie králika.

Nakoniec sa mi ale zadarilo nájsť krásne dve porcie, pripravené ako pre nás dvoch domov, takže nebolo o čom. Ako je vidieť ale aj na fotke, nakoniec mi tam jedna porcia kuraťa predsa len skončila, myslela som aj na obed do práce na druhý deň.

Nedávam sem príliš často receptíky s mäsom, ale v tomto prípade som proste nemala na výber. Skúste, úspech zaručený...


utorok 21. apríla 2015

Darček na apríl.

Nieje možné, veď len teraz som písala darček na marec a je to tu zas!

Ale nevadí, ja vás obdarúvam rada, aspoň takto sa vám viem revanšovať za vašu pozornosť a milé komentáre.

Dnes tu mám pre vás tento balíček prevoňaný vanilkou a kávou.


Získať ho je jednoduché. Stačí:
- aby si bol/bola fanúšikom facebook stránky blogu (odkaz nájdeš tu)
- zdieľať tento článok k sebe na facebook stránku.

Balíček posielam v rámci SR a ČR. Obdarovaného/obdarovanú zverejním tu v sobotu 25.4.

Darček posielam pani/slečne Petronele S. Ostatným ďakujem krásne, že ste sa zapojili.

nedeľa 19. apríla 2015

Jedna veľká cookie.

Dnes ráno to bola dilema. Citrónová bábovka s makom alebo jedna veľká cookie?

Dala som na výber manželovi, ukázala mu obrázky a bolo. Jednohlasne za sušienku. Jednu velikánsku. Žiadne malé kúsky. Pekne jednu a giga. Na priemer 20 krásnych 20 centimetrov. 

Postup som našla v dva roky starom časopise FOOD v oddelení čokománia. Myslím, že tento názov ju úplne vystihol...

nedeľa 12. apríla 2015

Orechový koláč so žĺtkovou polevou.

Kto nepozná tento koláč, nestrávil detstvo na Slovensku :-)

Hádam odjakživa si ho pamätám, ako sme ho robievali aj u nás doma, a som sa úplne tešila, kým poleva v rúre doslova uschne a brala som to ako malý zázrak, že sa nepiekla a napriek tomu krásne chrumkala s úžasne vláčnym a šťavnatým cestom plným orechov.

Ale ako to s domácimi koláčmi býva, "to dáš od oka, to dáš približne asi takto", nikdy nieje riadny recept. Na tento som náhodou narazila v minuloročnom vydaní časopisu Albert a bolo mi hneď jasné, že je to koláč na nedeľu ako vyšitý...



štvrtok 9. apríla 2015

Lievance s jablkami a javorovým sirupom.

Kým sa dočkám už dlho plánovaného nákupu waflovača, teším sa aspoň z lievancov. Našla som si recept na tieto, s jablkami, javorovým sirupom a škoricou.

Mala som predstavu, že urobím dva veľmi veľké lievance a medzi ne dám jablkovú plnku, ale nakoniec som trochu znížila svoje nároky a zmenšila som ich. Ale rozhodla som sa, že zasa nebudem troškáriť a išla som zlatou strednou cestou- ani veľké, ani malé...



pondelok 6. apríla 2015

Mrkvová torta na Veľkú noc.

Tí, ktorí ma sledujete aj na Facebooku, tak ste si určite všimli moju aprílovú výzvu- a to na mrkvové koláče rôzneho druhu. Osobne ich mám spolu s cheescakemi veľmi rada, patria medzi moje naj.

Mrkvových koláčov je mnoho, ja svoju osobnú aprílovú výzvu otávaram týmto počinom. Našla som ho v aprílovom vydaní magazínu Albert z 2012 a tak nejak sa mi aktuálne hodil na tieto veľkonočné sviatky...



nedeľa 5. apríla 2015

Orechové mafiny.

Tento recept som našla v kuchárskej knižočke od dievčat z Jem iné, Pečieme podľa obrázkov 2.
Ostal mi doma sirup z broskyňového kompótu, ktoré som dávala do koláča a chcela som ju nejako vhodne zužitkovať, a náhodou som si spomenula na tieto mafiny. Do pôvodného síce ide sirup bazový a a mandle, ale aj trochu improvizácie niekedy nezaškodí...


pondelok 30. marca 2015

Pistáciová bábovka.

S mojou osobnou výzvou pre tento mesiac sa blížime do finále. Je tu predposledný deň mesiaca a preto posledný recept na bábovku. Tentokrát pistáciovú. Keď to mám celé zhodnotiť, favoritom sa stala tvarohová nepečená z tohto víkendu. Zasa na druhej strane, každá jedna mala svoje čaro, a už ide len o to, na čo máte v danom momente chuť.

Dnes som sa dozvedela, že v sobotu je medzinárodný deň mrkvy. Mrkvu máme veľmi radi, takže keď sa jej podarilo vybojovať si svoj vlastný deň, ja jej za to len tlieskam. Tento objav ma inšpiroval k mojej osobnej výzve na mesiac apríl- mrkvové koláče. Aj je to pekná symbolika k Veľkej noci, aj k nastávajúcej jari... Táto téma bude krásne ladiť ku všetkému zelenému, čo sa chystá pučať a rašiť v najbližšej dobe.
Takže apelujem na vás, zapojte sa do mrkvového mesiaca ku mne, môžeme si spolu vymienať skúsenosti, chute a fotky z počinov...

Teraz ale späť k poslednému bábovkovému pokusu. Zistila som, že je dosť veľký problém zohnať nesolené pistácie. Takže keby ste náhodou vedeli, kde na tento zázrak ísť, prosím podeľte sa s touto informáciou. Vymením za nejaký fajný recept...



nedeľa 29. marca 2015

Tvarohová nepečená bábovka.

Tento mesiac som to s bábovkami roztočila. Začala som s bábovkou s troškou rozmarínu. Ďalej to bola tvarohová pečená bábovka s farebnými vrstvami. Dnes som robila tvarohovú nepečenú bábovku, ľahký nadýchaný dezert ako ušitý na nedeľu poobede ku káve a ešte mám pre vás pripravenú pistáciovú bábovku.

Nepodaril sa mi urobiť fotopostup. Som bola taká "šikovná" a nechala som foťák pustený celú noc, vybila sa baterka a keď ho bolo najviac potreba, proste odmietol fungovať. Ale zasa na druhú stranu, postup je tak jednoduchý, že vám ho nebude treba ani zdokumentovať a zvládnu to aj ročníky mladšie a neskúsené v kuchyni...



streda 25. marca 2015

Anketa bloger roka.

Určite ste to už zachytili. Aj na Slovensko dorazila anketa bloger roka. Nemám ambície vyhrať to, to nie :-)

Ale zasa na druhej strane, trošku zvýšiť povedomie o mojom blogu tiež nieje na zahodenie.

Takže, ak sa vám môj blog páči, stačí kliknúť na tento link http://www.blogerroka.sk/foodependence/ a dať mi lajk prostredníctvom vášho facebook konta.



Ďakujem za vašu priazeň.

sobota 21. marca 2015

Darček na marec.

Tak a máme tu zasa pomaly koniec mesiaca, preto je čas obdarovať sa.

Mám tu pre vás tento sladký balíček.


Získať ho je jednoduché. Stačí:
- aby si bol/bola fanúšikom facebook stránky blogu (odkaz nájdeš tu)
- zdieľať tento článok k sebe na facebook stránku.

Balíček posielam v rámci SR a ČR. Obdarovaného zverejním tu v stredu 25.3.

VYHODNOTENIE:
Balíček posielam pani Janke L. Písala som Vám správu na facebooku.
Ostatným ďakujem za zdieľanie, neváhajte, ďalší darček mám pre vás nachystaný o mesiac v apríli.


štvrtok 19. marca 2015

Tvarohová bábovka.

Mesiac marec som si neoficiálne nazvala aj ako mesiacom bábovky. 
Robila som makovú. Tá sa mi nepodarila ochrániť pred mojim mužom dobyvateľom a proste ju stihol zjesť skôr, ako som ju nafotila. Vyskúšala som medovú. To bol skôr taký pokus- omyl, veľmi u nás ovácie nezožala. Pred pár dňami to bola mužsko-ženská verzia bábovky s rozmarínom. A dnes je to trochu klasiky, s tvarohom...



utorok 17. marca 2015

Bábovka s rozmarínom.

Rozmarín je pre mňa typická "chlapská"  bylinka. Fixuje sa mi ku grilu, na marinádu k riadnemu mäsu a k tomu pohár vychladeného piva. Naopak bábovka, typická ženská záležitosť. Jemná, vláčna, šťavnatá, pekne ku kávičke. 
V tomto recepte som oba tieto živly spojila a pridala som akcent citrónového sirupu. Ako to asi dopadlo? Na to nieje potrebný ďalší komentár...



nedeľa 15. marca 2015

Kakaový perník s cuketou.

Týmto zeleninovým koláčom začínam úplne prepadať. Najskôr som začala zľahka- mrkvou. Tie mi prídu najviac autentické a "vhodné" teraz na jar a Veľkú Noc. Jednu tortu pre vás aj chystám.

Pozerala som aj na koláče s červenou repou, ale keď ja mám proste blok ešte zo škôlky. Minule som sa s nechuťou voči tejto určite zdravej a pre ostatných aj chutnej zelenine postavila čelom, že ju idem zjesť a vychutnať si ju, ale proste som to nedala.

Nakoniec mi ostala do koláča cuketa a s ňou je to paráda. Napríklad aj v takejto podobe. "Šetrila" som si cuketu pôvodne na gril, ale potom som našla na webe tento recept, a moje zámery s ňou boli jasné. Ak sa preto chcete v kuchyni trochu odviazať, vyskúšajte. V konečnom dôsledku rozdiel s klasickým perníkom ani nezbadáte...



pondelok 9. marca 2015

Foodblogerské stretnutie.

Foodblogeri plesali!!!!
No dobre, nemali sme róby, netancovali sme a nepili sme do rána bieleho. ALE stretli sme sa na miestne nám veľmi príjemnom, dobre sme sa najedli, porozprávali sa, spoznali nové tváre. Mám veľmi rada tieto stretnutia, aj keď viac vidím výtvory na foodblogoch, keď sa takto stretneme naživo, mám pocit, že sa so všetkými poznám sto rokov, a to asi z jediného dôvodu. Spája nás vášeň a láska k dobrému jedlu...


piatok 6. marca 2015

Čo som varila cez týždeň. Desiaty týždeň.

Musím povedať, že dnes bol krásny deň. V práci nás naši páni kolegovia obdarovali kvetinkou a k tomu nám pribalil náš generálny riaditeľ poldeň voľna pri príležitosti dňu žien. No nieje to nádhera? Toto parádne gesto mi urobilo výbornú náladu a povedala som si,že si jednoducho nenechám skaziť deň. A tak aj bolo.
Porobila som si kopu vecí, ktoré som odkladala už pomaly mesiace, spravila som si parádnu večeru a deň zakončím super filmom. Ale ešte predtým vám sem zavesím prehľad tohtotýždňového varenia...


pondelok 2. marca 2015

Šalát s mozzarellou.

Soboty máme doma také pracovné. Polovička je v práci a ja makám doma. Tak mi to ani nejak nepríde, že pripravovať sobotný obed, skôr iba dobrú polievočku. A najnovšie aj šalát. Nejaký ten týždeň dozadu to bol tento s kuracími pečienkami. A naposledy som skúsila takú menšiu klasiku vylepšenú o makový dresing...


piatok 27. februára 2015

Čo som varila cez víkend. Deviaty týždeň.

Piatok, zasa, tešme sa, krásny víkend pred nami.
Zajtra máme foodblogerské stretko v škole varenia Chefparade, ale predtým by som sem posunula tohtotýždňové varenie....


piatok 20. februára 2015

Darček na február.

Pomaly ale isto sa blíži koniec februára a preto je tu čas na darovačku pre vás. Mám tu pre vás tento slaný balíček.


Podmienky sú jednoduché. Stačí, ak:
-si lajkol/lajkla fanúšikovskú stánku môjho blogu na facebooku (odkaz nájdete TU)
- ak zdieľaš na svojom facebook profile odkaz tohto článku.

Výhercu/výherkyňu zverejním tu v stredu 25.2. Balíček zasielam v rámci SR a ČR.

Vďaka za každý jeden lajk.

VYHODNOTENIE:
No teda, ďakujem za každý jeden lajk.
Darček posielam Zite O. Píšem vám správu na Facebooku.

streda 18. februára 2015

Pomarančové mafiny.

Tento recept spôsobil veľkú revolúciu v našej domácnosti. Prvýkrát som bola nútená schovať koláč pred mojím manželom. Keby sa tak nestalo, tak je schopný zjesť celý plech mafinov bez toho, aby ich nechal vychladnúť a hlavne, aby mi aspoň jeden nechal!

No nič, extrémne situácie si vyžadujú extrémne riešenia, a toto je asi jedným z nich. Mimochodom, ak ste doteraz piekli mafiny v papierových košíčkoch, neviete, o čo prichádzate. Krásna hnedá kôrka z každej možnej aj nemožnej strany...Paráda...

Len menšie upozornenie- nieje vhodné, aby ste mafiny bez papierových košíkov piekli, ak dávate plnku (džem, čokoládu..), plnka vám vytečie na spodok plechu, zhorí a to už o radosti z pečenia asi nebude. No ale späť z týmto fešákom, odporúčam, určite vyskúšajte...


pondelok 16. februára 2015

Čo som varila cez týždeň. Siedmy týždeň.

No, tak minulý týždeň ušiel tak rýchlo, že som proste ani nestihla zavesiť tento post. Aj som nás balila na lyže, aj v práci všetko rýchlo uteká...Jednoducho nestíhačky.

Dopredu sa ospravedlňujem, ale varenie za tento, teda ôsmy týždeň, nebude. V tomto momente, kedy to píšem, smrkám viac ako je zdravé, napchávam sa vitamínmi a nalievam ovocnými šťavami. Takže varenie sa nateraz odkladá, ale sľubujem, že mám ešte pre vás v archíve pár dobrôt a o týždeň sa varí znovu...


pondelok 9. februára 2015

Pomaly pečené morčacie stehno.

Prepadávam maximálnymi možnými spôsobmi pomaly pečenému mäsu. Tá chuť, vôňa, šťavnaté mäsko, ktoré ide samo od kosti...No, radosť písať, ešte väčšia radosť jesť.
Včera som robila "flinstonovské" stehno- piekli sme morku v sladkom náleve. Skúste, nebudete banovať...



sobota 7. februára 2015

Linecký okrúhly koláč.

Páčia sa mi mriežkové koláče. Ale teda môj najväčší problém je, že som proste nešikovná, a to už od malička, a jednoducho neviem vytvoriť, či už na papieri, alebo v tomto prípade z cesta, pekné rovné čiary. Či už s radielkom, alebo s nožom, proste to nejde.
Preto každému z vás, kto máte podobný problém ako ja, nezúfajte, mám tu riešenie. Proste tú časť cesta, ktoré je určené na prúžky, jednoducho postrúham. Na chuti to neuberie, a navyše to pridá trošku originality.

Tento recept som našla v Apetite z roku 2008, a proste musela som ísť do toho. V pozadí som vám nechala aj fotku koláča, na porovnanie. Ok, na vzhľad sa trochu odlišujeme, ale na chuti to neublížilo, to garantujem...



piatok 6. februára 2015

Čo som varila cez týždeň. Šiesty týždeň.

A zasa je tu piatok a voľný víkend. Buď sa mi to zdá, alebo to proste celé nejako rýchlo uteká. Ak mám byť úprimná, v tomto období ma to celkom aj dosť ťahá do tepla mojej kuchyne, viem tam zabudnúť na všetky problémy a len sa tešiť z ďalšieho nového výtvoru na obed. Dnes vám teda posúvam ďalšiu várku na inšpiráciu...


pondelok 2. februára 2015

Šalát s kuracími pečienkami.

Manžel do mňa huláka, aby som častejšie robila šaláty.
Cez leto je to jedna radosť, všetko čerstvé, zelené, plné vitamínov, to nieje problém. Ale teraz? Kúpim rajčiny a mám pocit, že som si odkusla z jablka no a naposledy kauza so šalátovou uhorkou ma utvrdila len v tom, že sa to proste nedá jesť.
Pre vysvetlenie- kúpila som šalátovú uhorku a baba nemala ani štipku, zrnko chuti. Ako keby som prežúvala niečo, ani neviem čo. Bez chuti, vône, na proste nič. 
Browsovala som februárové čísla mojich časopisov o varení, vypisovala som si, čo chcem tento mesiac uvariť a natrafila som na tento šalátik. Palec hore, vyskúšajte...

sobota 31. januára 2015

Čo som varila cez týždeň. Piaty týždeň.

Som si istá, že si lámete hlavu každý týždeň, PRESNE tak isto ako ja, čo uvariť.
A keďže môjmu manželovi varím pravidelne, skoro každý deň obed do práce, povedala som si, že z toho proste tu na blogu urobím seriál. Aby ste sa mohli inšpirovať, príp. si to hneď pripraviť.
Dopredu malé upozornenie- nebudem tu diskutovať o vysokej gastronómií, skôr o šikovných receptoch, ktoré bez problému zvládam cez týždeň, alebo sú rýchlo hotové, alebo ich proste šupnem do rúry a len občas hodím okom, čo sa v pekáči deje...


streda 21. januára 2015

Darček na január.

Blíži sa koniec mesiaca a to je vhodný čas na darovačku. Tentokrát vám chcem podarovať kuchársku knihu s receptami, kde nájdete torty na rôzne spôsoby a k tomu malú tortovú 18 cm tortovú formu.


Podmienky sú jednoduché. Stačí, ak:
-si lajkol/lajkla fanúšikovskú stánku môjho blogu na facebooku (odkaz nájdete TU)
- ak zdieľaš na svojom facebook profile odkaz tohto článku.

Výhercu/výherkyňu zverejním tu v nedeľu 25.1.

Vďaka za každý jeden lajk.

Boli ste super, zdielali ste o stošesť. Darček posielam Vladovi H., píšem na facebooku správu.
Vy ostatní nezúfajte, na ďalšie mesiace chystám darčeky tiež, máte sa na čo tešiť.

piatok 16. januára 2015

Makový koláč s banánom.

A je to tu. Už aj mňa chytila mánia zdravých vecí v kuchyni a na papanie. A tiež koláče. Pomaly lúskam knihu od Tatiany Jelínek Sladkosti bez výčitiek. 
Vyskúšala som makový koláč s banánom. Bez múky a cukru. Ako ruku na srdce, zvyknutá som na štandard bielu pšeničnú múku a toto je trochu netradičná chuť. Ale nemôžem povedať, že zlá. Asi je to iba o zvyku. A keďže sme sa doma rozhodli, že budeme žiť trošku zdravšie a jesť ľahšie jedlá, toto je tá správna cesta, ako maškrtiť...


streda 14. januára 2015

Zeleninový nákyp.

Keď nám pripravujem jedlo na obed cez víkend, chcem sa s ním trošku viac vyhrať. (Vyhrať iba prenesene samozrejme, s jedlom hrať sa je zakázané.)
Pripravovala som grilované mäso a zeleninu a chcela som k nemu trošku inú prílohu, nie iba klasika, zemiaky alebo ryžu. Našla som tento zeleninový nákyp. 
Trošku som obmenila základné suroviny z pôvodného receptu a nakoniec sa z neho stala nielen vhodná príloha k obedu, ale aj šikovná večera na studeno so šalátom...




štvrtok 1. januára 2015

Čokoládovo gaštanová torta na nový rok.

Na začiatok vám chcem všetkým zaželať šťastný nový rok, každému, čo si zaslúži, buďte zdraví a majte sa dobre aspoň tak, ako v roku 2014.

A čo chystám na tento rok? Samé dobré veci. Veď uvidíte sami.

Zatiaľ tu mám ale pre vás túto nadýchanú vláčnu čoko gaštanovú tortu. Držím sa hesla ako na nový rok, tak po celý rok. Ideálny dezert na štart do nového roku. Samé dobré veci sú v nej, odporúčam ju pripraviť večer a nechať ju odpočívať cez noc...



sobota 27. decembra 2014

Darček na december.

Máme po Vianociach. Som sa ale rozhodla, že si to darovacie obdobie trochu predĺžime, mám tu pre vás nový darček na tento mesiac. Túto kuchársku knihu.


Ježiško mi doniesol druhú, takže túto posúvam ďalej.

Podmienky sú jednoduché a v podstate rovnaké, ako predtým. Stačí, ak:
-si lajkol/lajkla fanúšikovskú stánku môjho blogu na facebooku (odkaz nájdete TU)
- ak zdieľaš na svojom facebook profile odkaz tohto článku.

Výhercu/výherkyňu zverejním tu v silvestrovskú stredu 31.12.

Darček posielam Petrovi M., ozvem sa cez facebook.

streda 10. decembra 2014

Prezentácia nórskeho lososa.

Tak ako minulý rok, plus mínus o takomto čase, sa mi podarilo dostať sa na prezentáciu nórskeho lososa. Nebola by som to ja, keby som neurobila hneď jeden veľký fail na začiatok. Zmýlila som si totižto Sheraton s Carltonom.

Prišla som ako správne vychované dievča o 10 minút skôr do Carltonu, že teda poďme sa pozrieť na tú rybku. A nikde nikoho. Tak som tam začala burcovať recepciu, že haló, ja som tu na tú prezentáciu, tak prosím vás, kam mám ísť.
Personál na mňa trošku divne pozeral, či som si istá, že som tu naozaj správne. Tak som s veľkým presvedčením, že som naozaj na správnom mieste (áno, všetci sú blázni, len ja som lietadlo), vytiahla mobil, že aha, veď tu to mám v mailoch, na pozvánke je váš hotel predsa. A hľa, tam svietil Sheraton. Tak som sa s decentným previnilým úsmevom zvrtla na podpätku a utekala preč.

Našťastie tieto dva hotely nie sú od seba príliš ďaleko, takže som na akciu prišla asi 5 minút pozadu. Nič sa nestalo, divadlo sa ešte nezačalo...


sobota 6. decembra 2014

Kakaový koláč so škoricou.

Dnes ráno chodil Mikuláš. Dúfam, že ste si každý v čižmičke/topánočke našli nejakú tú dobrotu.
Ja sa priznám, ja nie. Totižto takto. Mikuláša som poprosila, či by mi namiesto sladkostí mohol doniesť knihu. Logistika obchodu zlyhala a kniha nestihla prísť. Celkom zvláštny pocit to ráno bol, keď som si v topánke nič nenašla. Ale tak radšej neskoro ako nikdy.
Napriek tomu, že nám to takto nezdarne vypálilo, som pre Mikuláša pripravila koláč. So škoricou, čokoládou, džemom, orechami, brusnicami. Proste taký, ktorý už prinesie vianočnú náladu, ktorá sa k nám nezadržateľne blíži...



nedeľa 30. novembra 2014

Prvy videoblog. Vychytavka novembra.

Už dlhšie koketujem s myšlienkou, že sa pustím do videí. Chcela som začať s nahrávaním receptov, ale predsa len, potrebujem sa naučiť pracovať s Movie Makerom a preto idem na to postupne.
Nahrala som vám na video pár vecí, ktoré ma dostali alebo nadchli v priebehu novembra. Vybrala som len zopár, nech vás tu hneď na začiatok nepohltím 30 minútovým monológom...




streda 26. novembra 2014

Darček na november.

Za chvíľu je tu Mikuláš a Ježiško, ale kým prídu, môžeme sa ešte stihnúť obdarovať.


Tento čokoládový balíček pošlem niekomu z vás. Stačí, ak:
-si lajkol/lajkla fanúšikovskú stánku môjho blogu na facebooku (odkaz nájdete TU)
- ak zdieľaš na svojom facebook profile odkaz tohto článku.

V pondelok 1.12. tu zverejním meno, kto balíček získal.
Výhercu/výherkyňu budem kontaktovať správou.

VYHODNOTENIE:
Balíček posielam Ivane G. Písala som na facebook správu, dajte mi vedieť adresu.
Všetkým ďakujem za lajk aj zdieľanie. Ste super.


nedeľa 23. novembra 2014

Jogurtové mafiny.

Mafiny som vždy chcela vedieť pripravovať. Si pamätám, že to bol jeden z mojich prvých pekárskych pokusov, keď som ich pripravila podľa Nigelly. Odvtedy som hľadala ďalšie možné spôsoby, ako ich možno pripraviť, až som našla (pre mňa) dokonalý recept, ktorý sa vždy osvedčí podľa Mišky z Masterchefa. 
Tento receptík je od Markéty Pavleje z Kitchenette. Jeje blog potichu obdivujem a zadovážila som si už aj kuchársku knihu. Recept som si upravila na domáce podmienky, pár surovín som vymenila, pár doplnila. Odporúčam, ak sa rozhodnete si pripraviť počas týždňa niečo sladké na desiatu do práce...


nedeľa 9. novembra 2014

Tvarohový koláč s kakaom. V tvare slniečka.

Všetci naokolo mriežkujú, zebrujú, vlnkujú a stále som tak rozmýšľala, ako to asi robia. Predsa len tieto zručnosti sú mi ešte nie celkom známe, tak pomaly testujem.
Tentokrát sa mi podaril slniečkový alebo pavučinový koláč. Najskôr som z toho chcela len zebru. Ale ako som vrstvila, tak mi stále ostával tvaroh, a mala som viac a viac vrstiev, a nemalo to konca kraja. Keď som sa už blížila ku koncu, zobrala som kúsok špajgle a pár ťahov nám vykúzlilo slniečko. Keď ho nemáme už vonku, tak nech je aspoň na tanieri...


nedeľa 2. novembra 2014

Mrkva torta.

Všetci sa nejako dostávajú do módu a ošialu zvaného Helloween (snáď som to napísala správne), všade samá tekvica, sladká, slaná, kyslá, teplá, studená. Ako je pravda, že minulý rok som si aj ja sama pripravila pumpkin víkend, ale je tiež pravda, že okrem polievky sa veľkého úspechu nedočkal. Tekvicový blázninec ma tento rok nejako nezasiahol, ostala som pri tradičnejšej surovine. Mrkve.
Do mrkvových koláčov som sa zamilovala už dávnejšie, keď dajaký objavím, rada vyskúšam. S mrkvou v ceste je to podobné, ako keď pridávam jogurt alebo acidko- koláč ostatne správne mokrý a aj na druhý deň je fresh, ako hovorí jeden 15 minútový kuchár...



sobota 1. novembra 2014

Pomaly pečené hovädzie na víne.

Dnes sme si urobili spomienku na Paríž. Jedli sme tam boeuf bourgignon- hovädzie pečené na víne z oblasti Burgundska. Keďže doma ale nedisponujem flaškami vína z tejto oblasti, urobila som si slovenskú verziu- boeuf de rača. 
Teraz niečo k tomuto receptu. Príprava ako taká nieje zložitá, pečenie mäsa je náročné na čas. Ale ako sa mi potvrdilo aj pri iných receptoch, pomalé pečenie na nižšej teplote má svoje čaro. Pokrm má intenzívnejšiu a silnejšiu chuť a mäso sa rozplýva (a to doslovne!) v ústach... 

piatok 31. októbra 2014

Bravčové so šalviou a šošovicou.

Kto ma sledujete pravidelnejšie, poznáte už moju náklonnosť k lidlovskej kuchyni. Navyše, tento recept sa mi páči dvakrát- jednak svojou jednoduchosťou na prípravu a jednak z toho dôvodu, že som zamenila klasickú prílohu ako sú zemiaky alebo ryža za zdravú zeleninu, akou je šošovica.
No a tá tmavá bodka, ktorá tam svieti ako päsť na oko v podobe balsamica je jednoducho "boží"...



piatok 24. októbra 2014

Figové mafiny.

S figami, najmä čerstvými som vždy viedla takú malú tichú vojnu. Tie čerstvé plody mi proste nejako nešli do hlavy. Ako to pripravovať? Stačí umyť? Treba šúpať? Ak áno, pokiaľ?
Samozrejme šla som po radu k vševedúcemu googlovi, obzerala som si viaceré recepty s čerstvými figami a práskla som do toho. Však prinajhoršom, čo sa môže stať. A stalo sa. Tento krásne jednoduchý recept voňajúci jeseňou...


streda 15. októbra 2014

Cibuľový koláč. Cibulák.

Po kratšej odmlke sa hlásim späť. Boli sme na dámskej jazde v Paríži a páčilo sa nám tam tak veľmi, až som z toho ochorela. Nebola energia ani na vstávanie z postele, nie to ešte na varenie. Tá moja domácnosť preto aj tak vyzerala.

Ale nič to, sily sa vracajú a s nimi prichádza aj tento nový recept. Pre mňa je veľmi kontroverzný. Dala som doň zmes aromatických surovín, pri ktorých som mala miestami pocit, že sa mi doma na panvici a neskôr v rúre pobijú. Oni sa vlastne aj pobili, ale do niečoho tak fenomenálneho, že sa tomu miestami ani nedá veriť. Aby teda bolo jasné, hovorím o cibuláku.

K týmto slaným koláčom som sa vždy správala s dešpektom. Veď prečo aj nie. Čo mi môže cibuľa ponúknuť. A to bola chyba!
Nevadí, človek je tvor omylný a najlepšie je sa učiť na vlastných chybách. A najlepšie na takých, ktoré nám potom krásne zachutia...