štvrtok 7. júna 2012

Halušky so špargľou.

Na "Nebíčku v papuľke" celkom slušne ulietavam, každú jednu časť dôkladne sledujem a potom recepty poctivo sťahujem. Trošku oneskorene som včera pozerala časť o špargli.Vďaka čomu som sa rozhodla aj pre tento haluškový recept.
Ok, ok, už teraz môže byť všetkým jasné, že  tie moje haluškové výtvory sú pri Jardových haluškách len taký smiešny nepodarok. Ale tak Jarda je pán, neni o čom :-)
V každom prípade, všetky jeho recepty, čo som zatiaľ skúšala, nesklamali, a tak to bolo aj v tomto prípade. Tuto nájdete epizódu o špargli. Dávam aj do pozornosti kvôli podrobnej inštruktáži ohľadom holandskej omáčky, kt. je úúúúúúúúžasná so zelenou špargľou. Prípadne písomný návod od Tomáša z foodissimo.

Čo je treba:
Haluškové cesto
4 uvarené zemiaky v šupke, a nie v slanej vode (Jardo povedal), 200g hrubej múky, 1 vajce, čierne mleté korenie, muškátový oriešok.
Špargľová zmes
špargľa (v originál recepte je biela, ja som použila zelenú, a nikomu sa nič nestalo), slanina, 3 strúčiky cesnaku, šampiňóny, sušené paradajky, 100ml sladkej smotany, čierne mleté korenie, soľ, muškátový oriešok.

Uvarené zemiaky v šupke som nechala vychladnúť a najemno som ich postrúhala. Pridala som vajko, postupne múku, korenie, oriešok a vypracovala som cesto. Urobila som hada (toto budem používať "vyvaľkané cesto na spôsob hada" :-) ), pokrájala som cesto na menšie kúsky, kt. som každý jemne stlačila vidličkou.
Do vyššieho hrnca som dala variť vodu, kt. som trochu osolila. Do vriacej vody som popúšťala halušky a cca 3 minúty som ich nechala vyvariť. Dala som ich do misky s trochou oleja, odkiaľ ma sledovali, ako pre ne pripravujem omáčku.
Zelenú spargľu som nechala 2 minúty povariť vo vriacej vode a hneď vložila do ľadovej vody, aby som zastavila proces varenia. Ten dokončím pri výrobe zmesi na halušky.

Zmes už išla rýchlo. Na troške oleja som opražila slaninku (ja som pridala aj trochu schwarzwaldskej šunky,) pridala som cesnak, šampiňóny, sušené paradajky a na kúsky pokrájanú špargľu. Riadne spolu premiešala a nechala trochu spolu podusiť. Podľa chuti som osolila, okorenila a pridala muškátový oriešok.
A v tomto kroku sa halušky dopozerali a pridali sa do zmesi, kde som ich všetkých riadne premiešala, aby bola pre všetkých zúčastnených na panvici možnosť zoznámiť sa. Nakoniec som pridala sladkú smotanu a trochu vody zo špargle. Opatrne som to celé premiešala, aby sa halušky nerozpadli.
A nech sa páči, môže sa hneď podávať.



5 komentárov:

  1. Toto vyzerá skutočne dobre, trochu nezvyčajná kombinácia, ale priznám sa že si ma nalákala vyskúšať.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak na NEbicku ulietavam aj ja :-) a tieto halusky su skvele podla mna, tiez ich mam oznacene v oblubenych na odskusanie :-))) a tie tvoje vyzeraju velmi chutne, nemusis mat obavy, urcite aj tak chutili!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mňam!!! a Nebíčko v papuľke si tiež nikdy nenechám ujsť :))

    OdpovedaťOdstrániť