streda, 20. februára 2013

Tvarohová torta s hrozienkami.

Brožúrkovú kuchársku knižočku "Torty" od Nového času pre ženy som si kúpila ešte pred Vianocami, keď som hľadala inšpiráciu na vianočné pečenie.


Nemyslím si, že patrím k ľuďom, kt. nevedia piecť, resp. patrím medzi mierne pokročilých, čo sa vypekania týka. Ale ak by som sa mala posúdiť podľa tejto knižky, tak asi opakujem základnú školu.

Tortička je zaradená v sekcii "netradične", tak som si povedala, že to musí byť úspech zaručený.


Čo treba:
60g+40g masla
40g krupicového cukru
soľ
80g hladkej múky
300g tvarohu
270ml mlieka
1 balíček vanilkového pudingu
1 vanilkový lusk
40g hrozienok
kôra z citróna
3 bielky
60g práškového cukru

1. V miske som zmiešala 60g masla, cukor a trochu soli. Postupne som primiešavala múku a vypracovala cesto, kt. som vytlačila tortovú formu o priemere 20 cm. Na 170 stupňoch som cesto nechala zapekať 12 minút.
V tomto bode pre mňa ešte všetko sedelo a bolo ok.

2. Vanilkový struk som prekrojila, vybrala dreň. Mlieko (200ml) som zohriala so 40g masla, pridala som dreň a celý struk. Za stáleho miešania som priliala pudingový prášok rozmiešaný v 50ml mlieka a uvarila som puding. Pridala som tvaroh a krátko povarila.
Tak a tu nastali prvé problémy. Po otvorení sáčiku s vanilkovým pudingom som si vo vnútri našla kakaový. Nič to, budem improvizovať a tortička bude kakaová s tvarohom. Následne sa tvaroh s pudingom rozhodli štrajkovať a žiadne fúzie sa nekonali. Po dlhšom boji sa to ale nakoniec podarilo.

3. Bielky som vyšľahala dotuha a postupne som pridávala cukor. Sneh som následne vmiešala ešte do teplej tvarohovo pudingovej zmesi. Krém som následne dala na predpečený korpus a povrch som potrela zbytkom masla. Koláč som mala nechať piecť cca 18-20 minút pri 190 stupňoch.
No a toto bol úplny des. Ako som zapracovávala bielky do ešte teplej tvarohovej zmesi (tak predsa hovorí recept), tak sa pekne začali topiť a bola z toho akurát tak bielková voda. Navyše aj keď hovoria o 20 cm priemere na korpus, zmes sa mi tam zmestila len tak tak. A tých 20 minút v rúre? To určite. Koláč som tam nechala 50(!!!!) minút a aj tak som ho vytiahla polosurový. Predsa len, niekedy je lepšie jedenkrát vidieť, ako 100x čítať, tak pripájam aj fotky.

Takto vyzerala, keď som ju vybrala z rúry. Najskôr som sa tešila, že som urobila BIG souflée...



Potom som si začala obzerať boky a už vtedy som videla, že aj napriek prekročeniu povolenej dĺžky pečenia, kt. recept kázal, je torta proste stále surová.

No a aby dielo bolo úplne dokonané, tortička nakoniec celá splasla...
A asi sa zhodneme všetci, že toto, aj napriek tomu, že je to v sekcii "netradične", by sme doma podávať nechceli.

Celé toto ma prinútilo k zamysleniu. Nieje to prvý krát, čo sa mi niečo takéto podarilo, a preto sa pýtam samej seba, sú naozaj recepty "garantované redakciou" naozaj predtým uvarené a vyskúšané alebo je to jednoducho Copy+Paste, a nech si ľudia myslia čo chcú? Naozaj sa z nás stanú klamaní spotrebitelia už aj v receptoch?
V každom prípade, niečo takéto ma z kuchyne neodradí. A na jeden zlý recept stále pripadá 10 osvedčených a pravdivých a to je pre mňa tá dobrá správa.

Nejaký čas po zverejnení článku mi napísala p. Lucáková z redakcie. Dávam do pozornosti aj jej pohľad na recept a som veľmi rada, že som sa v tomto prípade mýlila, a recept bol naozaj testovaný redakciou...
dobry den mila Zuzana,
rada by som reagovala na Vas prispevok ako zostavovatelka kucharskej knizocky, z ktorej ste tento recept vybrali a vyskusali...
mrzi ma vasa negativna skusenost, ale ja podobnu nemam
recepty sa snazime vyberat starostlivo a na ich priprave a skusani sa podielaju dvaja kuchari, ktori upiekli aj tuto torticku a nekonzultovali so mnou nejake problemy, takze sme ju aj nafotili a uverejnili...

ale pre istotu som sa rozhodla upiect tuto tortu s tvarohom, ktora sa naozaj v rure a aj po upeceni sprava ako velke sufle, este raz doma vo vlastnej kuchyni, a torta sa vynikajuco podarila... tak by som sa rada vyjadrila k vasim pripomienkam ...
1/chrumkave cesto na spodku je naozaj len velmi tenucke ale zato navrchu je bohata vrstva pudingu s tvarohom, takze to staci...
2/do uvareneho pudingu sa pridava najlepsie termizovany tvaroh a je najvhodnejsie ho rozmiesat pomocou metlicky na sneh...
3/bielky ktore su dotuha vyslahane a potom sa do nich zaslaha aj cukor su huste a do tepleho kremu stiahnuteho z ohna sa lahko primiesaju (o cosi zrednu, ale v mojom pripade sa z nich jednoznacne nestala tekutina)...
3/forma 20 cm je mozno o cosi mensia ako bezna ale po upeceni ta pudingova vysoka vrstva podobna sufle urcite klesne, a ked sa odstrani obruc a torta sa necha vychladnut, tak vacsinou praskne aj sa pokrci, ale tak to ma byt, ale samozrejme vacsia forma moze byt jednoduchsia na manipulaciu s cestom a kremom pred pecenim...
4/torta sa pecie naozaj 12+20 minút, ten krém je navrchu pevny a vo vnutri po vytiahnuti stale akoby redsi a nepevny ale pocas chladenia krem stuhne...
5/ krem sa potiera pred pecenim zvyskom mlieka nie maslom, ale urcite ani maslo nemoze byt na zavadu... a na zaver, torta je naozaj nie klasicka s peknym upravenym povrchom ale chutovo stoji podla mna za to... ma prijemnu penovu strukturu a jemne kyslastu chut po tvarohu... ak by ste mali este nejake pripomienky alebo zaujimave postrehy pri skusani nasich receptov, velmi by som ocenila, keby ste mi dali vediet priamo k nam do redakcie na mail veronika.lucakova@ringier.sk... Veronika Lucakova (veduca timu pre varenie, novy cas pre zeny)

8 komentárov:

  1. Tiež sa mi to pár - krát stalo. Viac než strata peňazí za suroviny ma mrzí môjnásledný pocit. Zastávam názor, že redakcia časopisu by mala mať uverejňované recepty odskúšané.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aj preto som to dala von, lebo to castokrat naozaj nieje nasa chyba, ale len nevyskusany rect :-/

      Odstrániť
  2. Nechcem byt za mudrlanta, pretoze v zasade mas pravdu, copy&paste novinarcina.

    Ale toto ani nemohlo dopadnut inak. Letmy pohlad cez suroviny: 300g tvarohu, 270ml mlieka, maslo, bielka. A do tohoto celeho len 80g hladkej muky a 100g cukru? Brutalny nepomer riedkych (teda tazkych) a suchych surovin. Nabuduce si vsimni tento detail a na vytunovane fotky si radsej prelep papierom ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hladka muka, cukor a maslo boli na korpus, kt. sa piekol samostatne, to do kremu neslo. ono sa to nespajalo dokopy. skor sa chcel recept tvarit ako "ina" forma cheesecake, len mu to velmi nevyslo;-)

      Odstrániť
  3. jaaj Zuzi, toto sa mi uz stalo vela krát :D naposledy v lete s malinovým "cheesecake/om". Jaký krasny na pohlad bol tak cely letel do koša. skoro som plakala za tymi malinami a mascarpone...odvtedy som na "špeciality" z časopisov veľmi opatrná. inak k Tvojmu recepu-ma pobavila fotka z brozúry - šťavnatá torta - no vidíš, asi taka mala byť :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. stavnata a netradicna ;-)
      ved to, na jednej strane ma mrzia suroviny, lebo to stoji peniazky, ale na druhej ten pocit neschopnosti a minuteho casu :-/

      Odstrániť
  4. dobry den mila Zuzana,

    rada by som reagovala na Vas prispevok ako zostavovatelka kucharskej knizocky, z ktorej ste tento recept vybrali a vyskusali...
    mrzi ma vasa negativna skusenost, ale ja podobnu nemam
    recepty sa snazime vyberat starostlivo a na ich priprave a skusani sa podielaju dvaja kuchari, ktori upiekli aj tuto torticku a nekonzultovali so mnou nejake problemy, takze sme ju aj nafotili a uverejnili... ale pre istotu som sa rozhodla upiect tuto tortu s tvarohom, ktora sa naozaj v rure a aj po upeceni sprava ako velke sufle, este raz doma vo vlastnej kuchyni, a torta sa vynikajuco podarila... tak by som sa rada vyjadrila k vasim pripomienkam ... 1/chrumkave cesto na spodku je naozaj len velmi tenucke ale zato navrchu je bohata vrstva pudingu s tvarohom, takze to staci... 2/do uvareneho pudingu sa pridava najlepsie termizovany tvaroh a je najvhodnejsie ho rozmiesat pomocou metlicky na sneh... 3/bielky ktore su dotuha vyslahane a potom sa do nich zaslaha aj cukor su huste a do tepleho kremu stiahnuteho z ohna sa lahko primiesaju (o cosi zrednu, ale v mojom pripade sa z nich jednoznacne nestala tekutina)... 3/forma 20 cm je mozno o cosi mensia ako bezna ale po upeceni ta pudingova vysoka vrstva podobna sufle urcite klesne, a ked sa odstrani obruc a torta sa necha vychladnut, tak vacsinou praskne aj sa pokrci, ale tak to ma byt, ale samozrejme vacsia forma moze byt jednoduchsia na manipulaciu s cestom a kremom pred pecenim...4/torta sa pecie naozaj 12+20 minút, ten krém je navrchu pevny a vo vnutri po vytiahnuti stale akoby redsi a nepevny ale pocas chladenia krem stuhne... 5/ krem sa potiera pred pecenim zvyskom mlieka nie maslom, ale urcite ani maslo nemoze byt na zavadu... a na zaver, torta je naozaj nie klasicka s peknym upravenym povrchom ale chutovo stoji podla mna za to... ma prijemnu penovu strukturu a jemne kyslastu chut po tvarohu... ak by ste mali este nejake pripomienky alebo zaujimave postrehy pri skusani nasich receptov, velmi by som ocenila, keby ste mi dali vediet priamo k nam do redakcie na mail veronika.lucakova@ringier.sk... Veronika Lucakova (veduca timu pre varenie, novy cas pre zeny)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den Veronika, dakujem za odpoved. 100 ludi, 100 chuti a pri vareni to plati dvojnasobne. Vazim si Vas komentar, pridam ho aj priamo do clanku.Ozvalo sa mi viacero ludi s podobnymi skusenostami. Co je v konecnom dosledku pozitivna info, pretoze sa zaujimame o to, co chceme varit, aby to co najviac chutilo. A hlavne, tak ako pisem ja, pisali aj ostatni, napriek "nepodarkom" to nikoho neodradza od varenia, prave naopak, zenie nas to dalej, ako mozeme veci vylepsovat.

      Odstrániť