utorok 29. mája 2012

Škoricové zavináče.

Zbožňujem také tie škoricové slimáčiky z kysnutého cesta. Lenže ja a kvasnice, no nič moc. Našla som alternatívu s krehkého smotanového cesta a sú super. Tá vôňa škorice je krásna, nádherná, úžasná. Vďaka za každý jeden koláč, kam ju dávam :-)

Čo treba:
170g hladkej múky, 1KL prášku do pečiva, 50g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 60g masla, trošku soli, 7PL smotany na šľahanie, 1 škoricový cukor a na potretie trochu rozpusteného masla.

Preosiatu múku s práškom do pečiva som zmiešala s cukrami, maslom, soľou a smotanou a vypracovala hladké cesto. Ak sa bude lepiť na ruky neváhajte a prisypte trochu múky, príp. ak bude príliš suché, pridajte trochu smotany.
Vypracovala som hladký bochník, kt. som vyvaľkala na cca 3mm, potrela rozpusteným maslom a posypala škoricovým cukrom. Cestíčko som zvinula do rolády, zabalila do sáčiku a na hodinu dala do mrazničky, aby sa všetky suroviny riadne medzi sebou poprepletali.
Po hodine som cesto rozkrájala asi na 0,5 az 1 cm hrubé slimáčiky (záleži podľa toho, ako ruka ujde ;-) ), poukladala na plech vystlaný papierom na pečenie a potrela rozpusteným maslom. Pozor, maslo na ceste hneď tuhlo, ale nič to, v rúre sa krásne vsiaklo. Pri 175 stupňoch rúra zavináčiky opaľovala 20 minút krásne dohneda.
Je možné jesť so všeličím. S džemom, čerstvým ovocím, kávou, čajom, alebo len tak. My sme ich hltali so slaným čokokaramelom, kt. sme objavili vo France. Je to mňamka :-)
Vrelo odporúčam nechať ich odpočívať cez noc. Škorica sa krásne vstrebe do smotanového cesta. Tá chuť stojí za to. V jednoduchosti je krása, a toto je upečený dôkaz :-)



6 komentárov:

  1. mňam to musela být dobrota :-) já se taky trochu bojím kynutého těsta, takže toto je určitě supr alternativa :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. zaujímavý recept, mňam to musí byť úžasne škoricovo-voňavé :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. najlepsie na tom celom je, ze ti ta aroma ostane v bytiku cely vecer :-)

      Odstrániť
  3. ano, presne ta vona ma napadla, ze musi byt uzasna! a este to vyzera tak fajn jednoducho :-) cesto je po upeceni makke? alebo skor krehke ako linecke? vikend sa blizi :-) tak uvidime, co vyjde z rury.

    OdpovedaťOdstrániť