piatok, 10. augusta 2012

Doma vyrobený chlieb.

Ďalší challenge za mnou. Chlieb. Môj vlastný!!!S voňavou lesklou kôrkou, ktorého nikdy nieje dosť...Vyskúšali sme, koľko vydrží, ešte na tretí deň bol fajn. Začala som s chlebom. Ešte sú na rade bagels, makovky, žemle, bosniaky, bagety, croissanty...Všetko možné aj nemožné :-) Gramáže som si prehrnčekovala, takže koľko hrnčekov dám, toľko bude chlebíka. (1 hrnček á 250ml). Výhodou je, že netreba nič extra miesiť, akurát zaberá viac času. Vysvetlenie nižšie :-)

Čo treba:
2 hrnčeky hladkej múky T650
1 hrnček vody
1 KL sušené droždie
soľ
rasca, korenia, podša chute a obľúbenosti

Začala som cca v piatok večer o siedmej. Do misky som dala múku, vodu, soľ a sušené droždie. Cesto som premiešala, ale nejak extra som to nemiesila. Misku som zabalila do utierky a schovala ju do studenej tmavej rúry, kde strávila noc.
Po 12 hodinách som cesto znovu premiesila. (áno, v sobotu o siedmej ráno mi zazvonil budík, aby som premiesila cesto. ale čo neurobím pre seba a svojich najbližších :-) ). V tejto časti je možné pridať rascu, príp. iné korenia, aké má kto v obľube.
Na dve hodinky som cesto nechala ešte odpočívať a ja som sa vrátila do postele.
Rúru som nechala vyhecovať na 230 stupňov a na pár minút som tam vložila aj formu, v ktorej som cesto chcela piecť, aby sa trochu ohriala.
Tentokrát som cesto riadne premiesila. Ohriatu formu som vybrala z rúry (btw. cesto som piekla v miske z jánskeho skla), omastila som ju (pozor na popáleniny), dala som tam cesto a prikryté som ho nechala piecť cca 25-30 minút.
Po polhodine som cesto vytiahla, potrela slanou vodou a dala späť. Nechala som ho piecť ešte ďalších 20 minút. Vždy po desiatke som chlebík vybrala a pretrela slanou vodou.
A strašne som sa potom tešila, lebo sa podaril na prvý šup :-)







P.S. Upozorňujem dopredu, je prudko návykový, chlebík padol za vlasť za jedno popoludnie na grilovačke :-)

8 komentárov:

  1. Zuzka, nie je nad domáci čerstvý chlebík. Vyskúšam aj podľa Teba, vydaril sa Ti krásne. Cítim ako kôrka "křupe" :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ved totok! to je najuzasnejsie ale zaroven najhorsie na celom chlebiku, lebo ho musis jest, jest, jest :-D

      Odstrániť
  2. Zuzkaaa, naaaaadhernýýýý wow!! mne sa naprvýkrát nepodaril, niečo som zmrvila, ale dám sa na to, dám, až mi zasa stúpne sebavedomie :D
    výýborne!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. vdaka :-)daj potom vediet, ako dopadol ;-)

      Odstrániť
  3. Odpovede
    1. ved dobehni niekedy, upeciem na tvoju pocest, aj sol k nemu dostanes ;-)

      Odstrániť