piatok 10. augusta 2012

Doma vyrobený chlieb.

Ďalší challenge za mnou. Chlieb. Môj vlastný!!!S voňavou lesklou kôrkou, ktorého nikdy nieje dosť...Vyskúšali sme, koľko vydrží, ešte na tretí deň bol fajn. Začala som s chlebom. Ešte sú na rade bagels, makovky, žemle, bosniaky, bagety, croissanty...Všetko možné aj nemožné :-) Gramáže som si prehrnčekovala, takže koľko hrnčekov dám, toľko bude chlebíka. (1 hrnček á 250ml). Výhodou je, že netreba nič extra miesiť, akurát zaberá viac času. Vysvetlenie nižšie :-)

Čo treba:
2 hrnčeky hladkej múky T650
1 hrnček vody
1 KL sušené droždie
soľ
rasca, korenia, podša chute a obľúbenosti

Začala som cca v piatok večer o siedmej. Do misky som dala múku, vodu, soľ a sušené droždie. Cesto som premiešala, ale nejak extra som to nemiesila. Misku som zabalila do utierky a schovala ju do studenej tmavej rúry, kde strávila noc.
Po 12 hodinách som cesto znovu premiesila. (áno, v sobotu o siedmej ráno mi zazvonil budík, aby som premiesila cesto. ale čo neurobím pre seba a svojich najbližších :-) ). V tejto časti je možné pridať rascu, príp. iné korenia, aké má kto v obľube.
Na dve hodinky som cesto nechala ešte odpočívať a ja som sa vrátila do postele.
Rúru som nechala vyhecovať na 230 stupňov a na pár minút som tam vložila aj formu, v ktorej som cesto chcela piecť, aby sa trochu ohriala.
Tentokrát som cesto riadne premiesila. Ohriatu formu som vybrala z rúry (btw. cesto som piekla v miske z jánskeho skla), omastila som ju (pozor na popáleniny), dala som tam cesto a prikryté som ho nechala piecť cca 25-30 minút.
Po polhodine som cesto vytiahla, potrela slanou vodou a dala späť. Nechala som ho piecť ešte ďalších 20 minút. Vždy po desiatke som chlebík vybrala a pretrela slanou vodou.
A strašne som sa potom tešila, lebo sa podaril na prvý šup :-)







P.S. Upozorňujem dopredu, je prudko návykový, chlebík padol za vlasť za jedno popoludnie na grilovačke :-)

7 komentárov:

  1. Zuzka, nie je nad domáci čerstvý chlebík. Vyskúšam aj podľa Teba, vydaril sa Ti krásne. Cítim ako kôrka "křupe" :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ved totok! to je najuzasnejsie ale zaroven najhorsie na celom chlebiku, lebo ho musis jest, jest, jest :-D

      Odstrániť
  2. Zuzkaaa, naaaaadhernýýýý wow!! mne sa naprvýkrát nepodaril, niečo som zmrvila, ale dám sa na to, dám, až mi zasa stúpne sebavedomie :D
    výýborne!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Odpovede
    1. ved dobehni niekedy, upeciem na tvoju pocest, aj sol k nemu dostanes ;-)

      Odstrániť