Tento týždeň sa mi podarilo dostať sa na prezentáciu nórskeho lososa a rybích špecialít v hoteli Radisson Blu Carlton. Prezentáciou nás sprevádzal manažér Nórskeho kulinárskeho tímu Jostein Medhus...
Na úvod sme dostali teplé slovo od riaditeľa hotela Roberta Holana o tom, prečo sme sa tam vlastne stretli, že by nám týmto chceli prezentovať dni nórskych špecialít a zároveň vysvetliť históriu a pôvod lososa, jeho spracovanie a možné využitie v kuchyni.
Po ňom sa dostala k slovu Maria Kivijarvi Heggen, regionálna manažérka Norwegian Seafood Council pre strednú a východnú Európu. (pani na fotke vľavo).
Pre mňa osobne bolo neuveriteľné počúvať ju, s akou vášňou a nadšením pristupuje k prezentácií danej "problematiky", krásne rozprávala o histórií ale aj súčasnom spôsobe chovu a vývozu rýb.
Po nej sa nám prišiel ukázať už samotný šéf kuchár Jostein Medhus. Na začiatok nám ukázal ako vôbec lososa vyčistiť a naporcovať.
A z takto očisteného a pripraveného lososa nám pripravil dve jedlá.
Sashimi so sójovou omáčkou, citrónovou šťavou a granátovým jablkom.
Zmiešal olej, sójovú omáčku, citrónovú šťavu.
Lososa naporcoval na tenké plátky.
A to nám spolu podával so zrnkami granátového jablka.
Losos s kyslou smotanou, chrenom, kôprom a brokolicou.
Najskôr kúsky lososa aj s kožou zalial horúcim vývarom v miske.
Nechal ich len tak si tam plávať asi 10 minút.
Do kyslej smotany nastrúhal chren, pokrájal čerstvý kôpor a ochutil soľou a korením.
Po vybratí lososa z vývarového kúpeľa zlúpol kožu a ihneď podával.
A teda, na to, že nemám rada ani chren ani kôpor, tak mi to naozaj chutilo :-)
Prezentácia trvala asi hodinku. Bola vedená v angličtine, čo bolo super, mozog si mohol aspoň precvičiť slovíčka. V prípade potreby tam bola aj profesionálna prekladateľka.
Prezentácia bola bezprostredná, uvoľnená, počas prípravy pokrmov sme mohli stáť pri kuchárovi, a pýtať sa ho všetky možné aj nemožné otázky. A pre nás foodblogerov to bola ďalšia nová skúsenosť.
Ďakujem Peti z agentúry Seesame, že som sa mohla zúčastniť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára