pondelok, 4. novembra 2013

Čokoládový koláč. So sušeným ovocím.

Tak, po záplave jablkových koláčov tu mám niečo pre čokoholikov. Horká čokoláda v kombinácií so sušenými slivkami vie v takéto sychravé dni naozaj pohladiť na duši...



čo treba:
180-200g sušeného ovocia, pokrájané na kúsky ( u mňa to bola kombinácia sliviek s brusnicami)
50ml rumu
50g masla pokrájaného na kocky
2 PL kakaa
100g čokolády, 70%
110g hnedého cukru
4 PL kryštálového cukru
4 bielky
80g hladkej múky
1 KL škorice
kyslá smotana + vanilkový cukor na podávanie

Sušené ovocie pokrájané na kúsky som zaliala rumom na 30 minút.

Do menšieho hrnca som dala kakao, rozlámanú čokoládu na kúsky, maslo a 110g hnedého cukru, zaliala som so 100ml vriacej vody a nad malým plameňom som zmes zohrievala, kým sa všetko neroztopilo a nespojilo v krásnu kakaovú "polievočku".

Bielky som vyšľahala do skorotuha a postupne som pridala po jednej lyžici cukru (na jedno bielko jedna lyžica). Navrch som preosiala múku so škoricou. Bez práškového cukru. Zmes som opatrne premiešala.

Nakoniec som pridala vychladnutú kakaovú hmotu. Tu som dávala pozor, zmes som prilievala po 4-5 lyžiciach, a všetko som riadne premiešala do bielkov.

Cesto som vyliala do tortovej vymastenej formy. Navrch som poukladala sušené ovocie (odkvapkané od rumu).  Pri 175 stupňoch som koláč piekla 40 minút.

Podávala som vychladnuté s kyslou smotanou a vanilkovým cukrom. Koláč je sám o sebe tuhšieho charakteru, slivky a brusnice mu tam dodávajú správnu šťavu a je tak chutne horký. Naozaj sa oplatí investovať do dobrej čokolády a kakaa.




Koláč je z kuchárskej knihy edície Apetit "Koláče".

2 komentáre: