sobota 28. januára 2012

Jablká, mak a červené víno. V koláči. Od Kamily.

Nedeľa, a hlavne večer, je pre mňa taký ten "posvätný" čas, kedy naozaj odmietam niečo robiť. Len sa tak bezprízorne pohybujem po bytíku. Najčastejšie zaparkujem pred telkou a pozerám, čo Kamila M. pácha v kuchyni s istým Michelinovským kuchárom. Málokedy ma recept zaujme. Ale tento sa mi páčil. Vďaka tejto božskej rovnici. Jablká+mak+červené víno.
A výsledok? Krásne nekonečno plné vône cabernetu a chuti sladkých jabĺk.


Čo treba na cesto:
300g polohrubej múky, 150g masla, 75g kryštálového cukru, 2 žĺtka, 3 PL smotany.
Všetko som spolu zmiešala na tuhšie cesto. Trochu ma jedovalo cesto jedno škaredé na začiatku, ale po tom, čo som tam pridala sladkú smotanu, ustúpilo, a nechalo sa spracovať pekne do hladka. V chladničke som ho nechala oddychovať cca 40 minút.


Oddýchnuté cesto som dala do tortovej formy, popichala vidličkou a pri 180 stupňoch som ho dala piecť na 10 minút.


Na plnku je treba:
cca 750g jabĺk (ošúpané a pokrájané na mesiačiky), 150g maku pomletého s 25g kryštálového cukru, 100ml červeného vína, šťava z 1/2 citróna, 2 žĺtka, 3 bielka vyšľahané so 100g kryštálového cukru.
V miske som poriadne zmiešala mak, červené víno, 2 žĺtka, šťavu z pol citróna a nakoniec som pridala bielka vyšľahané s cukrom.


Cesto som vytiahla z rúry a trochu som vrstvila. Na spodok som dala vrstvu jabĺk. Tú som poliala trochou makového krému. Na to som dala znovu jablká. A tie som nakoniec zaliala zbytkom makového krému. V rámci možností som vrch trošku uhladila.


Pri 180 stupňoch rúra piekla cca 55 minút. Krásne do opálena :-) Pomoc. Koláč chytil krásnu vôňu červeného vína, ale na chuť je cítiť jedine mak a šťavnaté jablko...Nieje o čom :-) Prudko jedlé :-)





2 komentáre:

  1. wow, tak toto musí byť naozaj mňam, vďaka tej rovnici ;)) tiež pozerám občas v nedeľu večer Kamilu, a myslím, že si sa nechala inšpirovať jedným z naj receptíkov, booože, hneď yb soms i dala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak dobehni vecer, ostalo mi este trochu cerveneho vina, mozeme si ku kolacu uvarit ;-)

    OdpovedaťOdstrániť