utorok 3. apríla 2012

Cuketový nákyp a piadina.

Áno, teraz som za múdru :-) Ale do včera som tiež netušila, že čo vlastne piadina je. Hľadala som trochu inšpirácie na varenie, niečo dobré pod zub padne vždy dobre vhod. Tak som siahla po kuchyni mojej obľúbenej. Talianskej.
Tentokrát som si "vyžrebovala" tretiu kuchárku itala Emanuela. Výber bol jasný. Chcela som niečo ľahké, svieže, čerstvé, farebné.
Zvolila som cuketový nákyp a ako prílohu piadinu. Čiže tenký chlieb.

Čo treba na piadinu:
500g hladkej múky (00), 2čajové lyžičky soli, 200ml vody, 150g masla.
Najskôr som preosiala múku, btw.započúvali ste sa niekedy do toho zvuku, keď preosievate múku?je to ako keď sneží...No, ale späť do jari:-)
Takže do preosiatej múky som pokrájala maslo izbovej teploty, pridala soľ a začala miesiť cesto. Postupne som pridala aj vodu a vytvorila som vláčne, ale pružné cesto.
Upozorňujem dopredu, cesto trochu jeduje na začiatku, nechce povoliť, takže som sa trochu pri ňom namakala. Ale má to výhodu, podarilo sa mi pri ňom zhodiť všetok stres z celého dňa :-)
Keď sa cesto poddalo a bolo krásne hladké, dala som ho do chladničky oddychovať na cca 40 minút.
Po oddychu som z neho urobila placky, cca 8 ks, a pri 250 (!) stupňoch som piekla cca 10 minút.
(po 5 minútach som ich obracala na druhú stranu).



Medzitým, ako cesto na piadinu oddychovalo, pripravila som nákyp.

Čo treba na nákyp:
1 mozzarellu, 1 balenie nátierkového masla, 1 cuketu, 1 žĺtko, 1 menšiu cibuľu, majoránku, trochu strúhanky, soľ, korenie, olivový olej. 
Rajčiny, soľ, korenie, balsamico, olivový olej.
3 zapekacie misky som trochu vytrela olejom. Škrabkou na zeleninu som si pripravila cuketové plátky, kt. som vystlala misky.
Do samostatnej misky som dala pokrájanú mozzarellu, nátierkové maslo, žĺtko, cibuľku pokrájanú na malé kúsky, trošku majoránky, 1/2 polievkovej lyžice strúhanky, soľ, korenie. Všetko som to spolu riadne premixovala. Túto zmes som dala do zapekacích misiek s cuketou. Pri 180 stupňoch rúra piekla 15 minút.


Kým sa nákyp piekol, pripravila som si rajčinovú prílohu.
Rajčiny som pokrájala na menšie kúsky. Pridala morskú soľ, čerstvé mleté korenie, trochu balsamica a olivového oleja. Riadne premiešala a spolu celé podávala. Dobrú chuť :-)




2 komentáre: