nedeľa, 9. decembra 2012

Perník. S jablkami.




čo treba:
100g datlí
100ml mlieka
80g hnedého cukru
125g masla
2 celé vajcia
140g hladkej múky
1,5 KL prášku do pečiva
1 KL korenia do perníka
1 KL vanilkového extraktu
1 jablko

Na začiatok som ďatle pokrájala na menšie kúsky, dala do hrnca s mliekom a nechala ho prevariť. Cca 15 minút som nechala mlieko vychladnúť. (v aktuálnych klimatických podmienkach to šlo na balkóne veľmi rýchlo :-) ).
Vychladnuté mlieko s ďatlami som rozmixovala a postupne som pridala ostatné suroviny- k ďatlovej zmesi som mixérom prišľahala na kúsky pokrájané maslo, cukor, vajcia, múku (premiešanú s perníkovým korením a práškom do pečiva), vanilkový extrakt.
Cesto som vyliala do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy  a na vrch som poukladala nakrájané jablko.
Koláč som nechala piecť cca 45 minút pri 175 stupňoch.



Recept mám zo staršieho čísla Apetitu. A aký je rozdiel mezi mojím a apetitovským pokusom?
- koláč som piekla z polovičnej dávky a použila tortovú formu o prieme 18 cm. (pôvodný recept vyžadoval plech o rozmere 20x30cm)
- dala som aj menej cukru- hnedý cukor je prirodzene sladší a ďatle sú tiež nasladlé, takže to bolo len plus.
Koláč odporúčam, je nenáročný na prípravu a čas, bol rýchlo pripravený a väčšinu surovín mám vždy doma.  Páči sa mi ďatlový základ, koláč osviežil a dodal mu krásnu šťavnatosť a arómu.


1 komentár: