sobota 8. júna 2013

Citrónový sirup s mätou.

Začalo sa to asi etiketou. Na webe sa ku mne dostal odkaz na Jam Labelizer. Tak som sa s nim trochu začala hrať a vyrobila si etiketu. No a keď už som mala etiektu, tak som si k nej hneď aj sirup vyrobila, aby som ju mala kam umiestniť...

čo treba:
1kg citrónov
sóda bikarbóna
1 balíček kyseliny citrónovej
voda
kryštálový cukor
stonky mäty

Na začiatok som si citróny riadne vydrhla drátenkou, uložila do hrnca, zaliala studenou vodou a prisypala pár lyžíc sódy bikarbóny a nechala ich takto oddychovať celú noc.
Na druhý deň som citróny ešte raz riadne vydrhla, pokrájala na menšie kúsky a v robote som ich nechala posekať na drť. Celé, ako boli, aj so šupkou, s dužinou, so všetkým.
Citrónovú drť som zaliala v hrnci 4 litrami studenej vody, s jedným balením kyseliny citrónovej, s dvoma stonkami mäty a nechala zasa cez noc oddychovať.
Na druhý deň som citrónovú zmes preliala cez hustejšie sitko, pridala asi kilo cukru, vybrala mätu a nechala variť, kým sa cukor nerozpustil (10-15 minút), plnila som do pohárov a zavarila.
Voila, výsledok vyzerá asi takto:
 
 
 
 
 
Základ receptu som našla na webe, zbytok som si dotvorila podľa aktuálnej nálady a chute.
Recept je vcelku blbuvzdorný, okrem nočných lúhovačiek nieje ani náročný na čas.
 
A hlavne, keď si spočítam náklady na doma vyrobený sirup, kde nedávam zbytočnú chémiu a vidím, čo tam je, a pozriem si sirup, ktorý je k dispozícií v obchode s podielom ovocnej zložky 10%, tak tento vyhráva na plnej čiare. A hlavne, zatiaľ všetkým chutí. V konečnom dôsledku tam nemá byť čo zlé, iba samé dobré veci sú v ňom ;-)

9 komentárov:

  1. Zuzka, ďakujem za super tip na tie etikety. Už som si vyskúšala urobiť svoje vlastné :). Citrónový sirup bude mať v lete (teda keď konečne začne zo leto) super využitie.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vyzerá to super, a aj recept je perfektný, musím vyskúšať a tiež ďakujem za tip :) na tie menovky sa nedala použiť aj diakritika? to mi natom trošku vadí, ale inak je tvoja etiketa veľmi pekná :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. a už chápem veď angličitna tak preto tá diakritika :) beriem späť ..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak, tak :-) tym, ze je to anglicka aplikacia, tak nasu diakritiku nikto neriesi ;-)

      Odstrániť
  4. Aj ja som podlahla sirupovaniu:-) tak asi vyskusam aj tento tvoj:-) vyzera vyborne

    OdpovedaťOdstrániť