nedeľa, 13. apríla 2014

Koláč s polentou a jahodami.

Polentu som si kúpila už dávnejšie, ale zakaždým ju predbehli iné recepty, ktoré som v danej chvíli naozaj MUSELA urobiť. Teraz, keď som si cez víkend zadovážila jahody, prišiel jej čas. Chcelo to niečo zdravšie, deň predtým som pripravila dva náročnejšie koláče na naše žalúdky, acidkovú tortu a jahodové tiramisu. Tie sa objavia na blogu za nejaký čas, zjedli sme ich rýchlosťou blesku a nestihla som fotiť. No ale teraz späť k tejto zaujímavej záležitosti...



čo treba:
175g mäkkého masla
3 celé vajíčka
150g hnedého cukru
150g jemnej polenty
100g pomletých vlašských orechov
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
2 čajové lyžičky prášku do pečiva
2 čajové lyžičky škorice
300g pokrájaných jahôd na kúsky

Maslo som s cukrom pomocou mixéru vyšľahala do peny. Pridala som postupne po jednom celom vajíčku a hmotu som riadne vymiešala. Pridala som polentu, prášok do pečiva, škoricu, vanilkový extrakt, pomleté orechy a všetko som priadne premiešala som voňavého cesta. Cesto som vyliala na menší vymastený plech a pri 175 stupňoch som nechala koláč piecť 45 minút krásne dohneda. 

Chuťovo je koláč odlišný, ak sme zvyknutí na tradičné pečenie s hladkou múkou, polenta je tam cítiť. Je to ako s krupicou alebo hrubou múkou. Na chuti to ale nič neuberie, "hrubosť" koláča krásne zjemnia jahody.




4 komentáre:

  1. Odpovede
    1. jejda! tri. dakujem za upozornenie.

      Odstrániť
    2. Niet za čo :) Už som skúšala, je skvelý, som vďačná za inšpiráciu na ďalšie využitie polenty.

      Odstrániť
    3. dakujem za krasny komentar :-) vazim si kazdy jeden.

      Odstrániť