pondelok 25. novembra 2013

Ovsená kaša s karamelizovanými jablkami.

Toto je také nanič obdobie. Žiadna dobrá čerstvá zelenina ani ovocie, všetci sú chorí a nervózni zo zimy. Preto vyťahujem recept, ktorý poteší nielen telo ale aj dušu a mňa vracia aj do detských čias, kedy nám mamina robievala takúto kašičku vždy v sobotu večer...


čo treba:
250ml mlieka
100g ovsených vločiek
1 kávová lyžička vanilkového extraktu
1/2 kávovej lyžičky škorice
40g hnedého cukru
1 väčšie jablko
2 polievkové lyžice hnedého cukru
2 plátky masla
vlašské orechy posekané nadrobno


Mlieko nalejeme do hrnca spolu s ovsenými vločkami, hnedým cukrom a vanilkovým extraktom a všetko poriadne premiešame a necháme 20 min odstáť. Po 20 min zmes uvaríme do zhustnutia. Nakoniec primiešame škoricu.
Jablko ošúpeme a nakrájame na tenšie plátky. Na panvici necháme rozpustiť maslo a pridáme hnedý cukor. Cukor nemiešame, necháme ho len rozpustiť a na miernom ohni skaramelizovať. Pridáme plátky jabĺk, ktoré vo vzniknutom karameli necháme obaliť z oboch strán tak, aby sa jablka ohriali, ale nerozpadli sa.
Do misky pridávame vrstvy – vrstva kaše, na to vrstva skaramelizovanych jabĺk, kaša, jablká a nakoniec kaša. Kašu ozdobíme nakrájanými jablkami a posypeme nasekanými orechmi.


Tento recept, postupne spolu s ďalšími dvoma nájdete aj na facebook stránke Electroluxu, kde som sa zapojila do Food maratónu. Zapojiť sa môžete aj vy, stačí, ak lajknete recept, ktorý sa vám páči (čiže ten môj :-) ) a môžete vyhrať tyčový mixér. Recepty nájdete TU.

4 komentáre: