nedeľa 9. februára 2014

Hruškový koláč.

Ďalší do zbierky koláčov typu- var, peč. Keď som pripravovala náplň, mala som čo robiť, aby som to celé nevyjedla ešte predtým, kým to dostanem na cesto a do rúry...


čo treba na cesto:
300g hladkej múky
150g masla
120g práškového cukru
1 vajce
1 žĺtko
1/2 balíčku prášku do pečiva

čo treba na náplň:
5 hrušiek, očistených, pokrájaných (alebo jeden veľký kompót)
1 vanilkový puding
250ml sladkej smotany
250ml mlieka
100ml bieleho vína
2 polievkové lyžice hnedého cukru
1 polievková lyžica medu
celá škorica

Zmäknuté maslo som vymiešala s cukrom do peny. Pridala som múku, vajce, žĺtko, prášok do pečiva. Zo surovín som vypracovala hladké cesto a nechala som ho odležať 2 hodinky v chladničke.
Cukor a med som nechala v hrnci skaramelizovať, pridala som pokrájané hrušky, podliala som vínom a pridala som celú škoricu. V tomto zložení som to celé nechala 5 minút dusiť.
Zmiešala som mlieko so smotanou a rozmiešala som v tom prášok vanilkového pudingu. Túto zmes som pridala k hruškám a miešala som, kým nezhustol. Vyložila som škoricu, aby sa nedostala do cesta.
Po dvoch hodinách odpočívania som na vymastený plech rozložila dve tretiny cesta, vyliala som naň (ešte teplý) puding s hruškami a zbytok cesta som navrch nastrúhala. Pri 175 stupňoch som koláč nechala piecť cca 40 minút.

Prvý deň mala pudingová náplň ešte takú tekutejšiu podobu, ale na druhý deň aj puding krásne zatuhol a bol jednoduchší na transport do práce.





2 komentáre:

  1. Zuzka, vyzerá boožský. Dá sa to vino niečim zameniť?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem. urcite ano, skuste jablkovy alebo hruskovy dzus, prip. ak budete pouzivat hrusky z kompotu, tak by som 50ml kompotoveho nalevu rozriedila s 50ml vody.

      Odstrániť