štvrtok 29. mája 2014

Kakaový koláč s jogurtom a jahodami.

Tento koláč s jahodami som robila zarovno s koláčom z predchádzajúceho postu. Naoko sa tvária rovnako, ale každý je iný. Najskôr som ich aj chcela dať do jedného článočku, ale každý z nich mal tak úžasnú chuť, že si zaslúžia svoje vlastné miesto...



čo treba:
3 celé vajíčka
3 polievkové lyžice hnedého cukru
3 polievkové lyžice celozrnnej hladkej múky
2 čajové lyžice kakaa
250g sladkej smotany
250g bieleho jogurtu
4 plátky želatíny
250g jahôd

Celé vajíčka s cukrom som šľahala mixérom cca 5 minút do peny. Múku som zmiešala s kakaom a túto zmes som postupne priemiešala do vajíčkovej peny. Tortovú formu o priemere 18cm som vymastila a cesto som nechala piecť pri 175 minút 30 minút. Po upečení som nechala úplne vychladnúť.

Sladkú smotanu som vyšľahala do krému a pridala som jogurt. Vareškou som ich zmiešala do krásneho krému bez hrudiek. Želatínu som nechala v studenej vode napučať 10 minút. "Vyžmýchala" som ju a vo vodnom kúpeli som ju nechala rozpustiť. Do nádoby, kde som nechala rozpustenú želatínu som postupne po lyžiciach pridala smotanovo jogurtový krém a všetko som spolu premiešala a nakoniec som pridala jahody.

Takto pripravený krém som vyliala na vychladnuté cesto a tortu som nechala úplne stuhnúť v chladničke. Pred podávaním som ešte opatrne orezala krém od formy, aby som tortu pri otváraní a vyberaní z formy neroztrhala. Ideál na nedeľu ku káve...



8 komentárov: