utorok 27. mája 2014

Koláč s makom, smotanou a jahodami.

Začínam oprašovať všetky svoje nachystané recepty s jahodami, malinami, čučoriedkami a iným sezónnym ovocím, ktoré je teraz dostať na trhu.
No, čo sa trhu týka, je to super. Cez víkend som tam zavítala hneď ráno, ešte menej ľudí tam bolo, prešla som sa a nakúpila samé dobroty. Urobila som zeleninovú polievku z jarnej zeleninovej nádielky, pripravila džem z rebarbory na zimu, no a nakoniec sladká tečka na záver, voňavé červené jahody...



čo treba:
200g rozpusteného masla
105g hladkej celozrnnej múky
120g hladkej pšeničnej múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
3 polievkové lyžice mletého maku
4 celé vajíčka
200g hnedého cukru
1 kávová lyžička vanilkového extraktu
170g gréckeho jogurtu
500g kyslej smotany
práškový cukor podľa chuti
350g jahôd

Zmiešala som obe múky, prášok do pečiva a mak v jednej miske.
Celé vajíčka s cukrom som vyšľahala mixérom do penista. Pomaly som prilievala rozpustené maslo a vanilkový extrakt. Pridala som múku a vymiešala som suroviny do kompaktného cesta.
Cesto som vyliala do vymastenej tortovej formy. Pri 175 stupňoch som základ  koláča nechala piecť cca 35 minút do zlatista. Koláč som vytiahla z rúry a nechala úplne vychladnúť.

Na krém som zmiešala kyslú smotanu s jogurtom a pridala som trošku práškového cukru na osladenie.

Úplne vychladnutý korpus som prekrojila, skoro všetku smotanu som natrela na spodný diel korpusu, na krém som položila pokrájané jahody na plátky. Základ som prikryla druhou časťou korpusu, vrch som potrela zbytkom smotany a dala jahody, ktoré ostali. Koláč som nekrájala hneď, nechala som ho pár hodín stuhnúť v chladničke.

No a teda koláč je jedna veľká paráda! Zmizol hneď...






2 komentáre: