piatok, 4. marca 2016

Cviklový koláč. Alebo buchta. Čo sa vám viac páči.

Na akékoľvek cviklové výváranie/vypekanie alebo odšťavovanie by ma ani nenapadlo pomyslieť. Asi nikdy. Keď som videla na takéto pokusy recepty, zo široka zďaleka som ich obchádzala.
Lenže potom raz som obzerala cviklovú šťavu v obchode a ťažko rozmýšľala nad jej kúpou. Odradila cena za 200ml a zloženie, pretože pri 100% bio šťave sa vyskytlo kopec rôznych elementov, ktoré sa mi vôbec nepáčili.

Tak nič no, zbehla som kúsok ďalej do potravín a odvážne si kúpila cviklu. Rovno 4 hlavičky. ŠTYRI!!! Neviem čo ma to napadlo. Ale možno to bude tým, že som na materskej, zatiaľ ešte stále v jednom kuse a mám kopec voľného času. Tak asi preto.

V každom prípade, moje zistenie je nasledovné. S veľkým, ale naozaj VEĽKÝM sebazaprením, som odšťavenú cviklu v kombinácii s pomarančom a jablkom vypila. Toto už viac neskúsim, nedám to už.
Naopak, zapekané cestoviny a už aj na facebook stránke blogu spomínaný cviklový koláč sa v tejto domácnosti určite ukážu. Ako naň, si ukážeme nižšie..


Určite ste si všimli, že je spustený v obehu nový ročník ankety Bloger roka 2015. Môj blog je tak isto nominovaný, takže ak sa rozhodnete venovať mi hlas, budem len rada a vopred ďakujem. Hlasovať môžete na tomto linku. 
Ale teraz už poďme pripravovať tento parádny koláč...
pripravte si:
110g horkej čokolády, 75%
1 a 1/2 hlavičky väčšej cvikle, nastrúhanej nadrobno
2 celé vajíčka
50g hnedého cukru
30ml slnečnicového oleja
100g polohrubej múky
1/2 kávovej lyžičky sódy bikarbóny
1/2 kávovej lyžičky prášku do pečiva
1 kávová lyžička mletej škorice
50g horkej čokolády+50ml sladkej smotany na polevu
posekané orechy

Vo vodnom kúpeli si roztopte čokoládu a nechajte ju trochu vychladnúť.

Cviklu si očistite. Pozor, farbí. Takže skúste moju metódu- na ruky som si natiahla igelitové vrecúška. Veľká sranda to bola :-)
Pokrájajte na menšie kúsky a buď ju nastrúhajte, alebo použite food procesor, ako v mojom prípade.



Vajíčka vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte olej. Múku zmiešajte s práškom do pečiva, sódou bikarbónou a škoricou a postupne tiež pridajte do vajíčkového základu.



Cviklu zmiešajte s roztopenou čokoládou a postupne primiešajte do základu cesta.

Cesto riadne premiešajte a vylejte do vymasteného pekáča alebo tortovej formy. Nechajte piecť pri 170 stupňoch 35-40 minút do krásnohneda.


Vo vodnom kúpeli si rozpustite čokoládu, postupne primiešajte smotanu, vymiešajte dohladka a lejte na vychladnutý koláč. Posypte posekanými orechami.

A máte hotovo! Dajte mi určite vedieť, ak koláč vyskúšate, čo naň hovoríte a samozrejme aj reakcie okolia. Či už pozitívne alebo negatívne. Budem rada za akúkoľvek spätnú väzbu.

Ak si želáte dostať na mail informáciu o novom videu alebo príspevku na blog, napíšte mi sem dole do komentára svoju emailovú adresu, rada sa vám vždy ozvem s novým príspevkom.

Toto všetko a ešte viac nájdete na:
Pintereste 
Instagrame (blog.foodependence)
google+ 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára