streda, 23. novembra 2016

Hruškový koláč so smotanovým krémom.

Ako sa máte? Podľa kalendára a všetkých reklám naokolo sa nám Vianoce blížia rýchlosťou svetla. Ja tu ale dnes pre vás mám recept, ktorý tu udrží ešte aspoň na pár chvíľ tak krásnu jeseň, ako máme teraz vonku. Ako naň, čítajte ďalej...




Na korpus si pripravte:
3 vajíčka- žĺtky a bielky oddelene
60g hnedého cukru
80g hladkej múky
1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
40g roztopeného masla

Na hruškovú vrstvu:
2 väčšie hrušky
3 polievkové lyžice hnedého cukru
100ml vody
zmes korenia- mletý zázvor, mletú škoricu, mletý muškátový oriešok, 2 klinčeky

Na krémovú vrstvu:
200g bielej čokolády- roztopenej
500ml smotany na šľahanie
2 polievkové lyžice práškového cukru
1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
200g krémového syra (typ Philadelphia)
10g želatíny v prášku

Z bielkov si ušľahajte tuhý sneh. Do snehu postupne prišľahajte cukor, po jednom žĺtku a roztopené maslo. 


V miske si zmiešajte múku a prášok do pečiva. Pridajte do vajíčkového základu, ale tak, že budete múku preosievať cez sitko. Miešajte vareškou do hladkého cesta. Takto pripravené cesto vylejte do vymastenej formy a pečte pri 175 stupňoch cca polhodinku. Vytiahnite z rúry a nechajte vychladnúť.



Hrušky si ošúpte a pokrájajte na menšie kúsky. Dajte do hrnca, zalejte 100ml vody, pridajte cukor a zmes korenia. Nechajte zovrieť a variť cca 5-7 minút. Odstavte a nechajte vychladnúť. Hrušky vysypte do sitka, aby ste ich zbavili vzniknutého sirupu.



Do misky si nasypte želatínu a zalejte 5 polievkovými lyžicami vody. Nechajte odstáť 10 minút.

Do hrnca si dajte 100ml sladkej smotany, ohrievajte. Keď bude smotana teplá, pridajte kocky bielej čokolády, nechajte rozpustiť. Do rozpustenej čokolády pridajte napučanú želatínu a nechajte rozpustiť. Odstavte z ohňa.

V mise si vyšľahajte zbytok smotany, pridajte cukor a krémový syr.
Časť vyšľahanej smotany (cca 1/3 ) pridajte k bielej čokoláde so želatínou, premiešajte a pridajte k ostatnému krému. Riadne spolu premiešajte.




Na vychladnutý korpus dajte hrušky. Zalejte krémom. Nechajte chladnúť aspoň 3-4 hodiny v chladničke tuhnúť.



HOTOVO! Stuhnutý a vychladnutý koláč môžete podávať. Prajem dobrú chuť!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára