streda, 24. októbra 2012

Jablkovo-tekvicový závin.



čo treba:
600g jabĺk
200g tekvice
100gcukru
1ČL mletej škorice
4PL rumu
1 celé vajce
lístkové cesto

Jablká aj tekvicu som ošúpala a pokrájala na malé kocky.
100g cukru s 1PL vody som nechala skaramelizovať, pridala som rum, škoricu a jablká. Spolu som to celé nechala variť cca 10 minút.
Zmes som precedila cez sitko a nechala vychladnúť. Pozor sa sirupový vývar, kt. ostal z jabĺk, treba odložiť.
Cukrovo jablkový vývar, kt. ostal po jablkách, som dala do hrnca, trochu ohriala a pridala tekvicu. Povarila som zmes cca 10 minút, kým tekvica trošku neopustila svoju tvrdosť. Tekvicovú zmes som tak isto scedila a nechala vychladnúť.
 
Keď jalbká aj tekvica vychladli, spolu som ich zmiešala, aby boli pripravené na lístkové cesto.
 
Lístkové cesto som potrela rozpusteným maslom, posypala škoricovým cukrom, popichala vidličkou (aby cesto počas pečenia mohlo dýchať a neprasklo) a naložila som jablkovo tekvicovú zmes. Cesto som zvinula a potrela rozšľahaným vajíčkom.
 
Cesto som preložila na plech s papierom na pečenie. Pri 180 stupňoch rúra piekla do opálena.


Na recept som natrafila v kuchárskej knihe od p. Žídeka "Šéfkuchár v paláci". Keď som si ju kúpila, tak som si povedala, že mám knihu s krásnou výstavkou jedál, kt. sú ale pre mňa v mojej kuchyni nedosiahnuteľné. Pred pár dňami som po nej siahla zasa a zisťujem, že receptov, kt. som sa predtým bála, som vlastne ani nemala dôvod. Veľmi sa mi páči časť, kde sú cestoviny, rizotá a šaláty, suroviny sú viac menej dostupné a rada by som skúsila väčšinu z nich "prevariť." Na rozbeh som si vybrala túto alternatívu klasickej štrúdle. Závin doma skúškou správnosti prešiel. Receptík určite odporúčam :-)
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára