streda, 17. októbra 2012

Tentokrát hroznový.

Dostala som do daru krásne strapce hrozna. A už dlhšie som poškuľovala po hroznovom koláči- taký som ešte nerobila. Jeden, čo sa mi zapáčil najviac, bol na tomto blogu u Adusha (fakt netuším, ako ju mám skloňovať :-) ).
Citrusové kôry som dala v polovičnom pomere a pridala aj škoricu do cesta, urobila som mu už taký vianočnejší nádych.

čo treba:
2 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť)
75g práškového cukru
4 plátky masla (ruzpusteného, vychladnutého)
60 ml olivového oleja
80ml mlieka
1ČL vanilkového extraktu
1 ČL prášku do pečiva
180g hladkej múky
1ČL kôry z citróna
1ČL kôry z pomaranča
1ČL škorice
200g modrého a zeleného hrozna

Na začiatok som žĺtky vyšľahala s cukrom. Potom som po trochách pridala vychladnuté maslo, olej a nakoniec mlieko a vanilkového extraktu.
Múku som zmiešala s práškom do pečiva, škoricou a citrusovými kôrami.
Múkovú zmes som pridala do maslovej peny a nakoniec som zľahka primiešavala sneh z bielkov.
Cesto som vyliala do vymastenej formy a nasypala navrch hroznové bobule.
Pri 170 stupňoch som nechala koláč piecť cca 40 minút do opálena.
Skúšala som, ako bude koláč chutnejší, či s cukrom alebo bez. Vyhrala sladšia alternatíva :-)






o koláčik prejavil veľký záujem aj náš dunčo :-)

4 komentáre:

  1. Zuzka, krásne sa ti vydaril, dokonca mám pocit, že ti cesto narástlo viac ako mne °) a skloňuj ma tak, akoby na konci š bolo - u aduši, u aduše... spisovne je -e, ale znesiem aj -i :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mnam :-) a ta posledna fotka nema chybu, aj sa mu uslo kusocek? :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. vies co, v tomto pripade ani nie, sa mu snazime nedavat ludsku stravu, vzdy mu povieme "ani my ti nejeme granulky" :-D
      ale je pravda, ze syr niekedy dostane. ked na teba pozrie tymi velkymi okalmi, tak neodolas :-)

      Odstrániť